Naslovnica Kronika Spletne prevare ob pričetku pomladi

Spletne prevare ob pričetku pomladi

Avtor: Spletno Uredništvo
Angeli varuhi slovenskih spletnih uporabnikov so tokrat opozorili na dve vrsti poskusov spletnih prevar. Prva poteka prek SMS-sporočil z lažnimi obvestili o čakajočem paketu, blokiranem bančnem računu ali posodobitvijo podatkov za Netflix, druga pa prek klasičnih lažnih spletnih trgovin.
Spletne prevare ob pričetku pomladi

Trije aktualni poskusi spletnih prevar za slovenski trg (foto: FB Varni na internetu)

Spletni kriminalci so se s prihodom pomladi očitno razbohotili, saj na povečano število poskusov opozarjajo z vseh koncev in krajev. Tako je bil ta teden sprožen heckerski napad na uradno spletno stan slovenske državne uprave gov.si, s strani nekaterih ponudnikov bančnih storitev pa so prišla nova opozorila o poskusih spletnih goljufov, da bi z lažnimi obvestili pridobili bančne podatke komitentov.

Tudi s spletnega mesta Varni na internetu je prišlo podobno obvestilo. Tokrat se naokrog širijo SMS-sporočila z lažnimi obvestili, med katerimi so najpogosteje sporočila o nekakšnem čakajočem paketu, o blokiranem bančnem računu in o zahtevani posodobitvi podatkov za ponudnika TV-vsebin Netflix. »Ne varčujejo z izgovori, da bi dobili podatke tvoje kreditne kartice, tvoja gesla in posredno seveda tvoj denar.

Lahko pa za svojo varnost poskrbiš tako, da si zapomniš tri pravila: Ne klikaj na povezave v sporočilih, ki te nagovarjajo, da moraš to res nujno storiti. Ne vpisuj podatkov prek povezav v SMS-sporočilih. Zaupanja vredne institucije, banke in storitve na ta način nikoli ne zahtevajo vnosa podatkov,« sporočajo angeli varuhi slovenskih spletnih uporabnikov. Aktualna pa je še druga vrsta prevare in sicer gre za lažne spletne trgovine.

S prihodom pomladi se po veliko trgovinah prične sezona prodaje bolj lahkotnih poletnih oblačil in obutve, istočasno pa se prebudijo tudi spletni kriminalci, ki vsakodnevno odpirajo nove in nove lažne spletne trgovine. Prepozna se jih lahko tako, da se preveri, ali so hkrati cene sumljivo nizke, ponudba je v vseh možnih barvah in velikostih ter je tudi nenehno na zalogi, na drugi strani pa ni moč nikjer najti podatkov o trgovcu in ni moč vzpostaviti nobenega stika z njim.

Predvsem pa je potrebno preveriti domeno prodajalca  blaga in dobro pogledati datum registracije te domene. Če je bila namreč domena registrirana v zadnjih mesecih, gre skoraj zagotovo za prevaro, sploh če gre za kakšno sicer znano blagovno znamko ali trgovino. Posebej sumljiva kategorija pa so spletne trgovine, v katerih poimenovanju se nahaja tudi beseda Slovenija.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.