Naslovnica Kronika Spet poplava lažnih sporočil z oznako Pošte Slovenije

Spet poplava lažnih sporočil z oznako Pošte Slovenije

Avtor: Spletno Uredništvo
Angeli varuhi slovenskega spleta, ki so zbrani okrog projekta Varni na internetu, so ponovno opozorili na že znan poskus prevare. Tokrat naj bi Pošta Slovenije zaradi napačnega naslova zavrnila vaš paket, zato je potrebno klikniti na povezavo, za katero pa se skriva poskus prevare.
Spet poplava lažnih sporočil z oznako Pošte Slovenije

Tako izgleda primer svežega sporočila z lažno oznako Pošte Slovenije (foto: Varni na internetu)

Spletni kriminalci so v zadnjih letih že večkrat poskušali z različnimi prevarami, ki jim je bilo skupno to, da so zlorabljali uradne označbe Pošte Slovenije. Običajno je bil poskus prevare tako ali drugače povezan s paketi, v ozadju pa se je dejansko skrival en od trikov, s katerimi spletni goljufi največkrat poskušajo iztržiti denar od naivnih oziroma morda le malce nepozornih žrtev.

»V zadnjih dneh prejemamo veliko prijav phishinga v imenu Pošte Slovenije. Goljufi ti najprej pošljejo SMS da bo tvoj paket zaradi napačnega naslova zavrnjen. Ko klikneš na povezavo v sporočilu, te ta pripelje do obrazca za vpis naslova, ki pa se nahaja na lažni spletni strani. V naslednjem koraku bi moral za novo dostavo še nekaj malega doplačati,« so uvodni del poskusa prevare opisali sodelavci programa Varni na internetu.

Ker se tudi ta le navidezno resnični plačilni obrazec nahaja na lažni spletni strani, bodo spletni kriminalci goljufi takoj po vnosu podatkov kreditne kartice uporabnika elegantno prenakazali ves denar z njegovega računa. Tokrat gre torej predvsem za poskus kraje podatkov s kreditne kartice. Tudi tej prevari pa se zlahka izognemo tako, da na takšne SMS-je in e-sporočila takoj zbrišemo in za nič na svetu ne vpisujemo svojih bančnih podatkov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.