Naslovnica Šport SP v nordijskem smučanju v Planici je prineslo dobiček

SP v nordijskem smučanju v Planici je prineslo dobiček

Avtor: Spletno Uredništvo
Organizacijski komite Svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju Planica 2023 je predstavil številke, ki so na organizacijske in finančnem področju zaznamovale prireditev. Čeprav je bil obisk gledalcev pod pričakovanji, je SP vseeno zabeležilo pozitivno poslovno bilanco. Kar 2,39 milijona evrov bo tako lahko namenjenih razvoju športnih programov za  smučarske skoke, nordijsko kombinacijo in tek na smučeh.
SP v nordijskem smučanju v Planici je prineslo dobiček

Ogromno truda je bilo vloženega v pravočasno pripravo prizorišč (foto: FB Nordijski center Planica)

FIS svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, ki ga je Planica gostila  med 21. februarjem in 5. marcem, je bilo zelo uspešno. To je bila osrednja ugotovitev 3. seje organizacijskega komiteja FIS SP v nordijskem smučanju Planica 2023, ki deluje v sklopu Smučarske zveze Slovenije (SZS). Sicer gre za vmesno organizacijsko in finančno poročilo, ker morajo vanj vključiti še bilanco februarskega mladinskega SP, a številke kažejo v isto smer.

Planica je na SP gostila 1707 športnic, športnikov in ostalih članov ekip iz 68 držav. Prisotnih je bilo kar 1800 predstavnikov medijev, razdeljenih 24 naslovov svetovnih prvakov. Pri organizaciji in izvedbi dogodka je sodelovalo 1700 ljudi, od tega je bilo skoraj 700 prostovoljcev, ki so prišli iz 16 držav. Na spletu je SP zabeležilo več kot 214 milijonov omemb, TV prenosi in posnetki pa so dosegli več kot 400 milijonov gledalcev.

»Kljub večjim pričakovanjem si je na koncu dogodek na prizorišču ogledalo 63.000 obiskovalcev iz 25 držav. Za analizo manjšega zanimanja za obisk je SZS po prvenstvu pritegnila ekipo neodvisnih strokovnjakov, ki je pripravila poročilo o dogodku, z vzroki, razlogi in priporočili. Na podlagi ugotovitev analize SZS že uvaja številne izboljšave in ukrepe za prihodnja tekmovanja,« so najbolj opazen problem SP pojasnili s SZS.

O ugotovljenih vzrokih za slabši obisk in prihajajočih ukrepih pa žal niso razkrili ničesar. Sicer je bilo največ stroškov tega SP ustvarjenih za pripravo prizorišč in za omogočanje storitev, ki so potrebne za delovanje reprezentanc ter za delo predstavnikov medijev. Vendar pa je prvenstvo prineslo dobiček in kar 2,39 milijona evrov bo tako lahko šlo za razvoj športnih programov za smučarske skoke, nordijsko kombinacijo in tek na smučeh.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.