Naslovnica Slovenija Sončne elektrarne bodo dopolnile delo hidroelektrarn

Sončne elektrarne bodo dopolnile delo hidroelektrarn

Avtor: Spletno Uredništvo
Segment pet Sončne elektrarne Zlatoličje je pravkar začel obratovati tudi uradno, potem ko je družba Dravske elektrarne Maribor ob koncu poskusnega obratovanja pridobila tudi uporabno dovoljenje. Segment pet je del širšega projekta, po katerem bodo sončne elektrarne dopolnile delo  hidroelektrarn. Vode je namreč vse manj, sonca pa je več kot dovolj.
Sončne elektrarne bodo dopolnile delo hidroelektrarn

Tako izgleda skoraj kilometer dolg nov obrat za proizvodnjo elektrike v Zlatoličju (foto: FB DEM)

Družba Dravske elektrarne Maribor, ki je največja proizvajalka električne energije iz obnovljivih virov v Sloveniji in deluje kot del skupine HSE, je lani avgusta pričala z gradnjo segmenta pet Sončne elektrarne Zlatoličje. Ta segment leži na levi brežini odvodnega kanala Hidroelektrarne Zlatoličje, gradnja pa se je zaključila v začetku maja letos in nato je začel nov obrat delovati poskusno.

Zadnje dni julija je sledila še pridobitev uporabnega dovoljenja in sedaj je sončna elektrarna prešla v redno obratovanje. “Segment pet Sončne elektrarne Zlatoličje je umeščen na levi breg neizkoriščene brežine odvodnega kanala – od mostu čez kanal do dirkališča Slovenja vas – v dolžini 905 metrov. Vgrajenih je 5.694 foto-napetostnih modulov skupne nazivne moči 2,5 MWp, ki letno lahko proizvedejo 3.000 MWh električne energije.

Glede na nagib terena, ki ponekod presega 30 stopinj, je gradnja od izvajalca, invalidskega podjetja HTZ Velenje, ki je tudi del skupine HSE, zahtevala precejšen izziv in previdnost”, so med drugim pojasnili z Dravskih elektrarn Maribor. Segment pet sončne elektrarne Zlatoličje je sicer le del večje sončne elektrarne skupne projektirane nazivne moči 30 MWp in predvidene letne proizvodnje 37.000 MWh.

Ta sončna elektrarna bo stala ob dovodnih in odvodnih kanalih hidroelektrarn Zlatoličje ter Formin, a je šele v fazi državnega prostorskega načrtovanja in umeščanja v prostor. Velja dodati, da Dravske elektrarne Maribor upravljajo osem večjih hidroelektrarn na reki Dravi, že od avgusta 2021 pa se soočajo z večjim pomanjkanjem padavin v porečju reke, zato je proizvodnja energije letos kar za 30 % nižja od predvidene.  

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.