Naslovnica Svet & EU Državljanska vojna, suša, vdor islamistov in jeza sosedov

Državljanska vojna, suša, vdor islamistov in jeza sosedov

Avtor: Spletno Uredništvo
Etiopija je pred dnevi na ogromnem jezu GERD, ki se nahaja na Modrem Nilu, zagnala še drugo turbino. S tem so se napetosti v regiji spret povečale, saj Egipt in Sudan že več let zaman zahtevata podpis dogovora o polnjenju in delovanju jezu. A so te napetosti le ena od številnih resnih kriz, s katerimi se trenutno soočajo etiopske oblasti.
Državljanska vojna, suša, vdor islamistov in jeza sosedov

Govor predsednika etiopske vlade Abiya ob zagonu druge turbine jezu GERD (foto: FB PrimeMinisterAbiyAhmedFans)

V Etiopiji, ki je bila pred meseci še sredi krvave državljanske vojne, pravkar vlada premirje med vladnimi silami in koalicijo separatističnih milic iz regij Tigray in Oromo. Poleg tega je posamezne dele etiopske države enako kot celotno regijo Afriškega roga prizadela huda suša. Etiopija je skupaj z agencijami Združenih narodov prejšnji teden zaprosila za 73 milijonov dolarjev pomoči, ki jih potrebuje za prehrano več kot 750.000 beguncev.

Istočasno pa so se ponovno pričele stopnjevati napetosti s sosednjimi državami, saj je Etiopija na ogromnem jezu GERD, ki se nahaja na Modrem Nilu, pravkar zagnala še drugo turbino. To je namreč storila kljub protestom Egipta in Sudana, ki ležita nižje ob spodnjem toku Modrega Nila in že več let zaman zahtevata podpis mednarodnega ogovora o polnjenju in delovanju jezu.

Egipčani in Sudanci že od pričetka gradnje trdijo, da bo med polnjenjem jezu (ki  sicer poteka že več kot dve leti) prišlo do znatnega upada količine vode v reki, kar bi lahko imelo katastrofalne posledice za prebivalstvo in ekonomijo obeh držav. Vendar pa se doslej to ni zgodilo in prav ob zagonu druge turbine so Etiopci pričeli spet (že tretjič od pričetka gradnje) spuščati vodo prek jezu.

Sicer je Egipt v preteklosti že grozil z vojaškim napadom na jez, nazadnje pa je pred kratkim pisal Varnostnemu svetu ZN in izrazil ostro nasprotovanje načrtom Etiopije. Napetosti pa se niso povečale le na severno-zahodni strani Etopije, ampak tudi na njenih vzhodnih mejah. Etiopska vojska se je morala namreč spopasti z islamskimi skrajneži milice Al Šabab, ki so v državo pred kratkim vdrli iz sosednje Somalije.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.