Naslovnica Kronika Šofer med vožnjo gledal film, 34.100 evrov za predelan tahograf

Šofer med vožnjo gledal film, 34.100 evrov za predelan tahograf

Avtor: Spletno Uredništvo
Minuli petek je Policija v sodelovanju Inšpektorata za delo in drugih državnih organov izvedla poostren nadzor tovornih vozil in avtobusov. Rezultat je bil zaskrbljujoč – ustavili so 59 tovornih vozil in dva avtobusa, ugotovili pa so 49 kršitev. Vozniki so vozili nespočiti, pod vplivom alkohola in drog, dva sta imela predelana tahografa, en pa je med vožnjo gledal film.
Šofer med vožnjo gledal film, 34.100 evrov za predelan tahograf

Preverjanje avtobusa med petkovo akcijo (foto: policija.si)

Akcijo poostrenega nadzora so skupaj izpeljali Uprava avtocestne policije s patruljami Specializirane enote avtocestne policije Ljubljana, Postaje prometne policije Ljubljana in Specializirane enote za nadzor državne meje, Inšpektorat RS za delo, Inšpektorat RS za infrastrukturo, Finančna uprava RS, cestninski nadzor DARS d. d., izvajalec tehtanja ter slovenska predstavnica v Evropskem organu za delo.

Akcija je v petek potekala na avtocestnih počivališčih Kompolje, Log in Torovo, trajala je med 3. in 13. uro, policisti pa so preverili 59 tovornih vozil ter 2 avtobusa. Našli so kar 49 kršitev, kar pomeni, da je prek 80% ustavljenih kršilo predpise. Nazadnje so izdali 35 glob, od tega 20 slovenskim in 15 tujim šoferjem, začetih 7 je bilo hitrih prekrškovnih postopkov zoper pravne osebe, eni tuji fizični in pravni osebi pa so odločbo izdali na licu mesta.

Nekaj prekrškarjev so policisti omenili posebej. Pri dveh voznikih – Slovencu in Slovaku – so posumili, da imata v vozilih predelana tahografa. Analiza tahografa na slovenskem vozilu še poteka, pri Slovaku pa se je sum potrdil in so mu po obisku tehnične delavnice izročili odločbo o prekršku v višini 5.000 evrov, za pravno osebo (podjetje) pa so spisali še dodatno položnico v višini kar 26.000 evrov.

A to še ni vse, saj bo morala pravna oseba plačati tudi stroške postopkov v višini 3.100 evrov. Predelan tahograf na slovaškem vozilu bo tako skupno stal kar 34.100 evrov. Poleg tega je Policija pri drugem slovenskem vozniku tovornega vozila zaznala več kršitev glede uporabe preizkusnih tablic, kar ni bilo več tako presenetljivo, ko se je izkazalo, da je možakar za volanom vplivom prepovedanih drog.

»Policisti so ustavili tudi slovenskega voznika, ki je delal za slovensko podjetje in vozil pod vplivom alkohola. Indikator alkohola je pokazal 0,26 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. Eden od voznikov pa je spregledal celotno prometno signalizacijo, ki je voznike usmerjala na nadzorno točko. Ko je v zadnjem trenutku komaj varno ustavil, so policisti ugotovili, da je med vožnjo gledal film in sploh ni bil pozoren na dogajanje na vozišču.

Vozniku je bila izrečena globa v višini 410 evrov in 3 kazenske točke,« so o tem ljubitelju filmske umetnosti povedali policisti. Zaznanih je bilo tudi več kršitev voznikov na mednarodnih relacijah s področja predpisanih dnevnih časov voženj, tedenske kvote delovnih ur in predpisanih počitkov, v 5 primerih tovor ni bil pravilno naložen ali pritrjen, 3 vozniki pa so prekoračili hitrost.

 

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.