Naslovnica Šport Indija na ZOI izstopa v negativnem smislu

Indija na ZOI izstopa v negativnem smislu

Avtor: Spletno Uredništvo
Ljubitelji športa so navajeni, da se na največjih tekmovanjih vedno pojavijo tudi tekmovalci in tekmovalke iz najbolj eksotičnih držav sveta. Tako je tudi na letošnjih zimskih olimpijskih igrah v Pekingu, kjer pa ena država vseeno izstopa in sicer v negativnem smislu. Indija ima namreč skoraj 1,4 milijarde prebivalcev, v Peking pa je poslala 1 (enega) tekmovalca.
Indija na ZOI izstopa v negativnem smislu

Edini indijski olimpijec Arif Kan lani v italijanski Cortini d’Ampezzo – s startno številko 100 (foto: olympics.com)

Starejši ljubitelji zimskih športov se dobro spominjajo nastopov senegalskega smučarja Lamina Guèya, spektakularnih voženj ustanovitelja Mehiške smučarske zveze, princa Hubertusa of Hohenlohe-Langenburga in nepozabne posadke boba četveroseda z Jamajke, o kateri so kasneje posneli znan film. Na največjih tekmovanjih se namreč vedno pojavijo tudi tekmovalci iz najbolj eksotičnih držav sveta.

Še posebej to velja za Zimske olimpijske igre, saj tudi olimpijski moto pravi ‘Važno je sodelovati, ne zmagati’. Olimpijske zmage in medalje so običajno rezervirane za vrhunske športnice in športnike, vseeno pa je že priti na olimpijske igre za mnoge največji dosežek v karieri. Tako je tudi na letošnjih zimskih olimpijskih igrah v Pekingu veliko nastopajočih iz eksotičnih držav, ki nimajo nobenega upanja na vidnejše uvrstitve.

Vseeno pa ena država opazno izstopa v negativnem smislu in sicer je to Indija. Indija ima namreč skoraj 1,4 milijarde prebivalcev in precej več snega kot Jamajka ali Senegal, saj severni del države leži v gorovju Himalaja. Najvišja gora Indije Kangchenjunga meri 8586 metrov in je hkrati tretja najvišja na svetu, tako da je res nenavadno, kako Indijci ne premorejo nobenih zimskih športov in so v Peking poslali le enega (1!) tekmovalca.

Tako je že na otvoritvi iger vso Indijo, torej skoraj 1.400.000.000 ljudi, zastopal alpski smučar in zastavonoša Arif Khan, ki bo na 26. ZOI predvidoma nastopil v slalomu in veleslalomu.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.