Naslovnica Gospodarstvo Slovenski mobilnostni ekosistem za tujo poslovno javnost

Slovenski mobilnostni ekosistem za tujo poslovno javnost

Avtor: Spletno Uredništvo
Na sporedu je bilo drugo iz serije petih spletnih srečanj, katerih namen je tuji poslovni javnosti predstaviti slovenski mobilnostni ekosistem. Na tokratnem dogodku z naslovom ‘The Spirit of Slovenian Mobility’ se je predstavilo pet prepoznavnih slovenskih podjetij, ki so hkrati inovatorji na področju mobilnosti na tleh, v vodi in zraku – Pipistrel, E’dyn by Podkrižnik, Greenline Yachts, Noordung in Tushek Supercars.
Slovenski Tushek supercar ob boku McLarna in Lamborghinija (foto: FB Tushek supercar)

Slovenija je bila pogosto med prvimi, ko je šlo za uporabo novih tehnoloških rešitev. Tako so se prvi preizkusi ladijskega vijaka odvijali na Krki, Edvard Rusjan je bil med pionirji letalstva v začetku 20. stoletja, koncept moderne vesoljske postaje je v veliki meri pomagal izoblikovati Herman Potočnik, podjetje Pipistrel pa je lani uspešno pridobilo certifikat za prvo letalo na električni pogon.  Tokrat se je na spletnem dogodku ‘The Spirit of Slovenian Mobility‘ predstavilo 5 podjetij.

Podjetje ‘E’dyn by Podkrižnik’, kjer razvijajo inovativne in pametne pogonske sisteme za vodna plovila ter infrastrukturo za polnjenje e-plovil, ki spreminja navtiko, je predstavil direktor Jure Podkrižnik osebno. Podobno so v družbi Greenline Yachts pionirji hibridnega pogona. Lastnik in direktor Vladimir Zinchenko je skupaj s sodelavci prepričan, da je električni pogon prihodnost plovbe.

Slovensko avtomobilsko podjetje Tushek Supercars pravkar razvija napreden električni pogon, kateri je v hibridni obliki že danes na voljo v vrhunskih športnih avtomobilih. Podjetje Pipistrel pa je lani uspešno pridobilo certifikat za prvo letalo na električni pogon. Na sestanku ga je predstavljal njegov ustanovitelj in lastni Ivo Boscarol (ki je pred leti večji del proizvodnje preselil v Italijo, za slovenske medije pa nato nekaj časa ni želel dajati izjav).

»Podjetje Noordung v svojih kolesih združuje ekološko ozaveščenost z vrhunskim oblikovanjem in inovativnimi rešitvami. Po besedah soustanovitelja in direktorja Gregorja Frasa, se izkušnja vožnje edinega električnega cruiser kolesa na svetu s karbonskim okvirjem nadgradi še z glasbo, ki se predvaja iz zvočnikov, kateri so sestavni del kolesa,« so zapisali v sporočilu za javnost organizatorji dogodka z Javne agencije SPIRIT Slovenija.

Po predstavitvah je bila na vrsti debata, kateri so udeleženci poudarili pomen sodelovanja in povezovanja različnih oblik mobilnosti. Drugemu dogodku iz niza bodo sledili še trije. Naslednji bo na vrsti v četrtek, 17. junija 2021, ko bo tema Mobilnost kot storitev (Mobility as a Service). V mesecu juliju bo spletno srečanje posvečeno temi logistike, zadnji dogodek v avgustu pa temi mikro-mobilnosti.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.