Naslovnica Gospodarstvo Slovenske subvencije za tuje letalske prevoznike

Slovenske subvencije za tuje letalske prevoznike

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenija bo subvencionirala tuje letalske prevoznike in domača letališča, saj želi izboljšati zračne prometne komunikacije, ki so med pandemijo koronavirusa opazno usahnile. Zato je bil pravkar potrjen predlog novega Zakona o pomoči za zagotovitev večje letalske povezljivosti, ki naj bi sedaj šel v nujno parlamentarno proceduro. Prve ocene govorijo, da bo na leto potrebnih 5,6 milijona evrov.
Slovenske subvencije za tuje letalske prevoznike

Pandemija koronavirusa Covid 19 je močno pretresla ves globalni letalski potniški promet (foto: FB Ljubljana Airport)

Z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) so posredovali podatke Evropskega statističnega urada Eurostata, po katerih je v letu 2020 upad zračenega potniškega prometa v Sloveniji v primerjavi z letom pred tem dosegel kar 83,3 %. Povprečje v Evropski uniji je bilo 73,3 %, naša država pa je tako zabeležila celo največji upad med vsemi državami članicami EU.

Podatki kažejo tudi, da je v lanski poletni sezoni (2022) na Brniku obratovalo le 19 rednih letalskih prog, medtem ko jih je leta 2019 delovalo 29. Podobno je bilo v mesecu avgustu lanskega leta za 42 % manj letov kot v mesecu avgustu zadnjega ‘pred-koronskega’ leta 2019. Ker po propadu Adrie v Sloveniji nimamo nacionalnega letalskega prevoznika, je letov že v osnovi manj, zato je po mnenju MGRT tudi okrevanje zračnega prometa počasnejše.

»Slovenija bo pomoč dodelila letalskim prevoznikom za vzpostavitev novih letalskih prog ali pogostejše lete na obstoječih letalskih progah v skladu s Smernicami Komisije EU o državni pomoči letališčem in letalskim prevoznikom. Pri tem bodo financirane le direktne letalske proge brez vmesnih prestopov oziroma postankov. Pomoč se bo dodelila v obliki subvencije, ki predstavlja do 50 % letališke pristojbine, ki jo mora prevoznik plačati letališču.

Z zakonom je predvidena tudi vzpostavitev letalske povezljivosti Slovenije s tretjimi državami, kar pa je še predmet odločitve Komisije EU, ki bo ocenila združljivost sheme pomoči, določene s tem zakonom, z notranjim trgom EU,« so pojasnili z MGRT in dodali informacijo, po kateri naj bi bilo na leto potrebnih 5,6 milijona evrov sredstev, kar torej znese 16,8 milijona evrov v naslednjih treh letih.

Vlada RS pa je po sprejemu predloga predlagala tudi, da se zakon obravnava po nujnem postopku, saj želi zagotoviti prve nove pogodbe z letalskimi prevozniki že konec marca in s tem zagotoviti boljšo povezljivost že pred pričetkom letošnje poletne (turistične) sezone. Več letov v Slovenijo namreč prinaša večji obisk gostov in večje možnosti za sklepanje novih gospodarskih poslov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.