Naslovnica Svet & EU Eurobarometer potrjuje skrbi zaradi rasti življenjskih stroškov

Eurobarometer potrjuje skrbi zaradi rasti življenjskih stroškov

Avtor: Spletno Uredništvo
Organi Evropske unije se po prazničnem premoru počasi vračajo v redne delovne tirnice. Tako so z Evropskega parlamenta posredovali rezultate zadnje ankete Eurobarometer, iz katerih je razvidno, da Evropejce najbolj skrbijo vse višji življenjski stroški in zato pričakujejo dodatne ukrepe EU.

Prav v času nastajanja jesenske ankete so v Parlamentu EU obeležili okrogel jubilej (foto: FB European Parliament)

Z Evropskega parlamenta so pojasnili, da je bila raziskava ‘Eurobarometer jesen 2022’ opravljena že med 12. oktobrom in 7. novembrom 2022 in sicer v vseh 27 članicah EU, torej so za analizo in za objavo potrebovali več kot 2 meseca. Raziskava je bila v veliki večini opravljena prek osebnih intervjujev, skupno je v njej sodelovalo 26.431 Evropejcev, v Sloveniji pa izprašali natanko 1002 osebi.

»Naraščajoči življenjski stroški so najbolj pereča skrb za 93 % Evropejcev, sledita jim grožnja revščine in socialne izključenosti (82%). Nedavne krize so okrepile podporo državljanov Evropski uniji: 72 % jih meni, da je njihova država imela koristi od članstva v EU, 62 % pa, da je članstvo v EU ‘dobra stvar’. Državljani pričakujejo, da bo EU nadaljevala z iskanjem rešitev za ublažitev učinkov zaporednih kriz,« so tri glavne ugotovitve te ankete.

V Sloveniji so anketiranci menili podobno – 88 odstotkov Slovencev najbolj skrbijo vse višji življenjski stroški, s 76 odstotki so bile tokrat druga najbolj zaskrbljujoča zadeva podnebne spremembe, na tretje mesto pa se je s 74 odstotki uvrstila grožnja revščine in socialne izključenosti. Večina prebivalstva na nivoju celotne EU in v Sloveniji v času ankete ni bilo zadovoljnih ne z ukrepi na nacionalni, kot tudi ne z ukrepi na EU ravni.

Anketa je namreč pokazala predvsem to, da ljudje po vseh koncih EU vse močneje čutijo posledice zaporednih kriz. Skoraj polovica vseh prebivalk in prebivalcev EU (46%) trdi, da se je njihov življenjski standard že znižal in sicer zaradi posledic pandemije koronavirusa Covid 19, posledic ruske agresije na Ukrajino in (bolj ali manj posledičnega) vsesplošnega dvigovanja življenjskih stroškov.

Sicer je jesenski Eurobarometer pokazal tudi, da je finančni položaj anketiranih v Sloveniji nekoliko boljši od povprečja v EU, vendar to za mnoge Slovence, ki se že nahajajo v finančnih škripcih, to ni prav velika tolažba.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.