Naslovnica Gospodarstvo Prihaja nov paket državne pomoči gospodarstvu

Prihaja nov paket državne pomoči gospodarstvu

Avtor: Spletno Uredništvo
Včeraj je bil sprejet nov ‘Predlog zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize’. Predlog vsebuje subvencioniranje visokih cen energije, subvencioniranje dveh ukrepov za ohranjanje delovnih mest ter ukrepe za zagotavljanje likvidnosti podjetij. Skupna višina pomoči za vse ukrepov bo znašala največ 1,2 milijarde evrov.
Prihaja nov paket državne pomoči gospodarstvu

Z ukrepi želijo preprečiti, da bi previsoke cene energentov ohromile slovensko gospodarstvo (foto: RB Vlada RS)

Vlada Republike Slovenije in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) sta glede novega ‘Predloga zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize’ složna, da gre za kompromis, ki hkrati upošteva omejitve tako z vidika vzdržnosti proračuna, evropskega regulative in energetske situacije v evropskem prostoru. Najvišja možna pomoč v okviru vseh ukrepov skupaj bo predvidoma lahko dosegla 1,2 milijarde evrov

»Zaradi visokih cen energentov bo vlada pomagala gospodarstvu tudi v letu 2023 pri subvencioniranju visokih cen električne energije, zemeljskega plina in tehnološke pare, subvencioniranju dveh ukrepov za ohranjanje delovnih mest, če bo to potrebno, ter zagotovila ugodne kredite za čim boljšo likvidnost podjetij,« so pojasnili v sporočilih za javnost Vlade RS ter Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Predlog zakona vključuje dva ukrepa za ohranitev delovnih mest – delna povračila nadomestila plače zaradi skrajšanja polnega delovnega časa in delna povračila nadomestila plače delavcem med čakanjem na delo. Za izboljšanje likvidnosti podjetij pa bosta Slovenski podjetniški sklad in Slovenski regionalni razvojni sklad za ugodna posojila namenila 30 milijonov evrov v letu 2023 in 20 milijonov evrov v letu 2024.

Ugodna posojila bo v sodelovanju z MGRT dala na voljo tudi SID banka, in sicer v višini 150 milijonov evrov, ta denar pa bo namenjen za investicije ter tudi za obratna sredstva. SID banka bo v sodelovanju z Ministrstvom za infrastrukturo namenila približno 50 milijonov evrov za financiranje gospodarstva s področja cestnih prevoznikov.

Glede subvencioniranja visokih cen energentov v obdobju med 1. januarjem in 31. decembrom 2023 (slovensko shemo mora sicer najprej potrditi tudi Komisija EU) bodo do pomoči upravičene gospodarske družbe, samostojni podjetniki, gospodarsko interesna združenja in zadruge, zasebni zavodi in društva ter zbornice in sindikati.

Upravičenci bodo lahko zaprosili za pomoč v višini med 40 % in 80 % upravičenih stroškov, in sicer nad 1,5-kratnikom dviga cen elektrike, zemeljskega plina in tehnološke pare v 2023, upravičenec pa bo lahko med petimi različnimi vrstami pomoči uveljavljal zgolj eno vrsto pomoči, so med drugim še zapisali v predlogu.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.