Naslovnica Gospodarstvo Slovenska lesna panoga na svetovnem sejmu EXPO Dubaj

Slovenska lesna panoga na svetovnem sejmu EXPO Dubaj

Avtor: Spletno Uredništvo
Posebna slovenska gospodarska delegacija je končala svoj tridnevni obisk svetovne razstave Expo v Dubaju. V tej delegaciji so bili predstavniki 22 slovenskih podjetij in 7 državnih institucij s področja lesne in pohištvene panoge, ki so bili med tem obiskom zelo aktivni. Enako pa velja tudi za celoten slovenski paviljon na tem najbolj prestižnem globalnem sejmu.
Slovenska lesna panoga na svetovnem sejmu EXPO Dubaj

Tudi Visoka strokovna šola za les in oblikovanje Maribor je prisotna na sejmu EXPO Dubaj (foto: FB Slovenia at Expo)

Slovenija je ta teden na svetovni razstavi EXPO v Dubaju posvetila lesu, lesnim proizvodom in lesni industriji. Na slovenskem paviljonu so tokrat pripravili poseben poslovni forum z mreženjem, udeleženci slovenske gospodarske delegacije pa so izkoristili možnost poslovnih pogovorov s tujimi poslovneži in tudi strokovno vodene oglede izbranih tujih paviljonov na tej ogromni svetovni razstavi.

Na slovenskem paviljonu je bil že v nedeljo predstavljen sklop ‘Trajnostni razvoj, zelene tehnologije in les‘, v ponedeljek pa je potekal poslovni forum, poimenovan ‘Trajnostno bivanje in les – Fit for 55’, kjer je bilo govora o lesu kot trajnostnem materialu prihodnosti. Poleg tega so se dneh posvetili tudi krožnemu gospodarstvu, zelenem okrevanju in inovativnim rešitvam, vse v kontekstu lesne industrije v Sloveniji in pa tudi širše v EU.

Prav te dni namreč na Expu 2020 (pričetek tega sejma je bil zaradi izbruha pandemije koronavirusa z leta 2020 prestavljen na jesen leta 2021) potekajo ‘Dnevi krožnega gospodarstva Evrope’, zato se je na to temo tam odvijala vrsta mednarodnih dogodkov, pri izpeljavi katerih so sodelovale Nizozemska, Finska, Poljska in Irska. V slovenski ‘lesni’ delegaciji pa so bili tokrat predstavniki 22 podjetij in 7 državnih institucij,

»Slovensko gospodarstvo je usmerjeno v trajnost, zelene tehnologije, družbeno odgovornost podjetij, zavezano k zmanjševanju ogljičnega odtisa ter skrbi za naravno in tudi za družbeno okolje. Slovenija je tretja najbolj gozdnata država v Evropi, zato so prostrani gozdovi in kakovosten les naše največje naravno bogastvo, izjemno ponosni pa smo tudi na bogato lesno-predelovalno tradicijo.

Spoštujemo svojo naravno in kulturno dediščino, zato smo resnično zavezani k trajnostnemu razvoju pri vseh vidikih našega življenja,« je ob tem obisku Združenih arabskih emiratov povedal dr. Tomaž Kostanjevec, direktor Javne agencije SPIRIT Slovenija, ki je zadolžena za skupni slovenski nastop na Expu.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.