Naslovnica Svet & EU Slovenijo skrbijo islamistični borci – povratniki iz Sirije in Iraka

Slovenijo skrbijo islamistični borci – povratniki iz Sirije in Iraka

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenski minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je danes v Sofiji, kjer se udeležuje neformalnega srečanja zunanjih ministrov držav EU. Erjavec se je v bolgarski prestolnici ustavil ob povratku iz Kuvajta, kjer je prisostvoval srečanju predstavnikov mednarodne koalicije, ki se bori proti Islamski državi.
 
skupinska 08Globalna koalicija za boj proti Islamski državi se zaveda, da kljub zmagi na bojiščih, nevarnost terorizma še ostaja (foto: mzz.gov.si)
 
 
V Kuvajtu je potekalo ministrsko srečanje ‘Globalne koalicije zoper Daesh (Islamsko državo)’, na katerem je slovenski zunanji minister Karl Erjavec predstavil aktivnosti Slovenije v boju proti terorizmu, nasilnemu ekstremizmu in preprečevanju radikalizacije. Erjavec je izpostavil tudi okrepljeno sodelovanje Slovenije v Koaliciji, v okviru katere v Erbilu od konca januarja 2018 deluje že peti slovenski kontingent (pripadniki Enote za specialno delovanje), ki pomaga pri usposabljanju oboroženih sil iraškega Kurdistana.
 
Na srečanju so poudarili, da je islamska država (ISIS) izgubila 98 odstotkov ozemlja, kar pomeni, da je bilo osvobojenih več kot 7 milijonov ljudi. V Sirijo se je že vrnilo 770.000 sirskih, v Irak pa 3,2 milijona iraških beguncev. Z izgubo ozemlja je ISIS spremenil svojo strategijo in vojaških akcij povečal število terorističnih napadov, zato še vedno predstavlja nevarnost.
 
Zadnje čase so pripadniki ISIS-a še posebej aktivni prek spleta, a to ni nič novega, saj je že od svojega nastanka skrajno islamistično gibanje dajalo velik pomen spletni propagandi. Zaradi vojaških porazov pa se islamisti na spletu ne ukvarjajo več z informiranjem in rekrutiranjem simpatizerjev, ampak naj bi iskali nove vire financiranja prek spletnih casinojev. 
 
“Slovenija aktivno sodeluje, podpira in se pridružuje mednarodnim pobudam in ukrepom v boju proti terorizmu. Od leta 2014 sodeluje v Globalni protiteroristični koaliciji zoper Daesh, ki jo sestavlja 74 držav in organizacij, med drugim skoraj vse članice Nata in EU. Cilj koalicije je popoln poraz Daesha, tako na vojaškem, ideološkem kot tudi propagandnem področju, pri čemer sta mdr. pomembna stabilizacija območij, osvobojenih izpod njegovega vpliva kot tudi preprečevanje njegovega financiranja,” so zapisali v izjavi za javnost Ministrstva za zunanje zadeve RS.  
 
Sicer je Slovenija osredotočena na področje Zahodnega Balkana, kjer je prepoznana s pobudo WBCTi (Western Balkans Counter Terrorism Intitiative) ter njeno širitvijo na celotno notranjo varnost na območju JVE s pomočjo modela Integrativnega upravljanja notranje varnosti (Integrative Internal Security Governance – IISG).
 
Slovenija se zaveda, da kljub neizbežni zmagi nad Islamsko državo, nevarnosti še ne bo prav kmalu konec – pravzaprav se še povečuje. Predvsem vojaške in politične aktivnosti Turčije, pa tudi drugih udeleženk v bližnjevzhodnih spopadih, omogočajo skrajnim islamistom beg z bojišč proti varni Evropi. Tudi minister Erjavec je v Kuvajtu opozoril na teroristične borce – povratnike v EU.
 
Slednji so zaradi daljše izpostavljenosti indoktrinaciji, usposobljenosti v rokovanju z orožjem in vojaško-terorističnih taktikah, precej večja grožnja, kot so bili vsi prebežniki doslej. Če torej pride do novega begunskega vala, bo v njemu zagotovo veliko skrajnih islamistov.  
 
 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.