Naslovnica Gospodarstvo Počivalšek med kenguruji in kiwiji

Počivalšek med kenguruji in kiwiji

Avtor: Spletno Uredništvo

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je trenutno na turneji po Avstraliji in Novi Zelandiji. Po odprtju slovenskega konzulata v avstralskem Geelongu se je v Canberri srečal s predstavniki avstralske vlade in parlamenta. V ospredju bilateralnih srečanj je bila izmenjava predstavitev investicijskih priložnosti, minister Počivalšek pa je iskal podporo tudi pri pospešitvi odprave dvojnega obdavčevanja, ki za slovenska podjetja predstavlja pomembno oviro pri poslovanju na avstralskem trgu.

avstr2

Na trgih Avstralije in Nove Zelandije se šele sedaj, skoraj 27 let po osamosvojitvi Slovenije, izvajajo začetne aktivnosti v smislu preverjanja možnosti sodelovanja v prihodnje (foto: mgrt.gov.si)

 

»Med slovenskimi investicijami v Avstraliji beležimo porast, te danes znašajo 19,4 milijona evrov, na drugi strani pa avstralske investicije v Sloveniji znašajo 37 milijonov evrov letno. Med neevropskimi državami je tako Avstralija drugi največji investitor v naši državi, takoj za Rusijo,« je izpostavil slovenski minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, s čemer je z avstralskimi gostitelji odprl razpravo o ugodnem poslovnem okolju v Sloveniji.

Poudaril je tudi interes Slovenije, da Luka Koper razširi svoje sodelovanje z avstralskimi pristanišči. Avstralija naj bi bila kljub oddaljenosti obetaven trg za slovenska podjetja. Gre za velik in odprt trg, z visoko poslovno kulturo, Avstralci so izjemno dovzetni za nove tehnologije in radi testirajo nove izdelke. Prednost slovenskih izdelkov pa je tudi članstvo RS v EU, saj imajo izdelki iz EU že uveljavljeno dobro tržno pozicijo in ceno.

Med zanimivimi področji za sodelovanje med državama so informacijska tehnologija, zdravstvo, varovanje okolja, energetika v povezavi z alternativnimi viri, razvoj infrastrukture in izobraževanje. »Avstralska vlada načrtno in pospešeno spodbuja razvoj lastne industrije, ki temelji predvsem na naravnih bogastvih, obnovljivih virih energije in ugodnostih za tuje vlagatelje. Na trgu pa je še vedno prisotno izjemno povpraševanje po industrijskih izdelkih in opremi. Glede na to, da je slovensko gospodarstvo močno naslonjeno na industrijo, je slednje lahko za nas velika priložnost,« je še povedal Počivalšek.

Minister pa je pri srečanju z avstralskimi politiki naglasil predvsem pomen odprave dvojne obdavčitve. Vprašanje sklenitve dvostranskega sporazuma o izogibanju dvojnega obdavčenja bi bilo smiselno rešiti pred zaključkom pogajanj za sklenitev prostotrgovinskega sporazuma med EU in Avstralijo. V Avstraliji živi tudi veliko Slovencev, zato se je Počivalšek sestal s poslanko opozicije Tanyo Plibersek, s predsednikom Skupine prijateljstva s Slovenijo Andrewom Wallacom in s podpredsednikom skupine Grahamom Perrettom.

Avstralca sta posebej izpostavila in pohvalila prizadevanja in delo slovenskega poslanca Marka Ferluge, predsednika Skupine prijateljstva z Avstralijo. Minister Počivalšek se je sestal tudi s pomočnikom ministra Zakladnice gospodom Michaelom Sukkarjem ter ministrom za trgovino, turizem in investicije Stevenom Ciobo. Slovenska delegacija bo pot nadaljevala v Novo Zelandijo, kjer jih čaka še zadnja promocijska delavnica namenjena turističnim agencijam in medijem.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.