Naslovnica Gospodarstvo Slovenijo skrbi tudi za stroške Amazona

Slovenijo skrbi tudi za stroške Amazona

Avtor: Spletno Uredništvo

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je pred kratkim oznanilo, da se intenzivno ukvarja s problematiko onemogočenega poslovanja slovenskih podjetij preko spletne trgovine Amazon Europe. Amazon bi moral zaradi določil Zakona za preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma namreč tehnično prilagoditi svojo spletno stran, da bi na njej lahko svoje izdelke ponujala tudi slovenska podjetja. Ker naj bi bi takšna rešitev pomenila dodatne stroške za Amazon in časovno nesprejemljive roke za slovenska podjetja, pospešeno iščejo ustreznejšo rešitev.

Ne najbolj natančen zemljevid Amazonovih domnevnih povezav v Evropi (Foto: MGRT/Amazon Services Europe)

 

Slovenske državne institucije z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) in Uradom za preprečevanje pranja denarja (UPPD) na čelu v zadnjem letu intenzivno sodelujejo s predstavniki Amazona in Evropske komisije in sicer s ciljem, da se slovenskim podjetjem čim prej omogoči poslovanje preko platforme Amazon Europe. 

»Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo se zelo dobro zavedamo pomena novih prodajnih kanalov za slovenska mala in srednje velika podjetja, kot je to spletna prodaja preko Amazona, ki je zaradi svojega specifičnega poslovnega modela še posebej učinkovit in zaželen med podjetji. Ravno zaradi teh razlogov je reševanje te problematike ena izmed prioritet delovanja MGRT, zato intenzivno usklajujemo aktivnosti vseh deležnikov v tej smeri,« je povedal državni sekretar mag. Aleš Cantarutti.

Z MGRT so sporočili, da so že konec maja letošnjega leta Slovenijo obiskali tudi predstavniki Amazona, katerim so predstavniki MGRT in UPPD pojasnili veljavno slovensko zakonodajo in vse nadaljnje aktivnosti v smeri sprostitve poslovanja slovenskih podjetij preko spletne trgovine Amazon Europe.

»Ker bi prilagoditev slovenski zakonodaji za Amazon imela finančne posledice in bi podjetje zanjo potrebovalo več kot leto dni, iščemo ustreznejše rešitve,« je povedal mag. Cantarutti in kot eno izmed teh omenil možnost za uskladitev ustreznih sprememb zakonske podlage, ki je načrtovana za letošnje leto in bi lahko odpravila nejasnosti v zvezi z izpolnjevanjem določenih zakonskih določil s strani Amazona. Želja je, da poslovanje na Amazon Europe slovenskim podjetjem omogočijo še letos.

Vendar pa je malce nenavadno, da se v dobi globalnega kaptalizma država dogovarja le z enim spletnim trgovskim podjetjem, pa čeprav gre za svetovnega liderja v prodaji prek spleta. Še bolj neobičajno pa je, da je Slovenija pripravljena celo prilagoditi zakonodajo potrebam Amazona, pri tem pa ne navaja, koliko bi se predvidoma povečala prodaja oz. zaslužki slovenskih podjetij.

Ugotovitev, da bi nove tehnične rešitve prinesle dodatne stroške podjetju Amazon, pa slovenske države sploh ne bi smela preveč skrbeti – razen če ima RS kakšen skrit lastniški delež v Amazonu! 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.