Naslovnica Gospodarstvo Slovenija še naprej z visoko oceno in s pozitivno napovedjo

Slovenija še naprej z visoko oceno in s pozitivno napovedjo

Avtor: Spletno Uredništvo
Direktorat za zakladništvo in Ministrstvo za finance sta oznanila, da je bonitetna agencija Fitch pravkar potrdila oceno Slovenije A s pozitivnimi obeti.
Slovenija še naprej z visoko oceno in s pozitivno napovedjo

Fitch pravi, da je ekonomija Republike Slovenija dobro in verodostojno upravljana (foto: pxhere.com)

Z Direktorata za zakladništvo in Ministrstvo za finance (MF) je danes prišla novica, da je bonitetna agencija Fitch potrdila oceno Slovenije A s pozitivnimi obeti (najvišja ocena je AAA, sledi AA). Fitch Ratings je sicer ameriška bonitetna agencija, ki poleg agencij Moody’s in Standard & Poor’s velja za najpomembnejšo na svetu. MF je predstavilo tudi vzroke agencije za pozitivno napoved.

»Na oceno Slovenije pozitivno vplivajo dobro upravljanje države in družbena stabilnost, uspešno upravljanje javnega dolga in verodostojen okvir politik, ki je vezan na članstvo v EU in območju evra. Med izzivi za državo agencija navaja relativno visok delež dolga, majhno velikost gospodarstva in strukturne reforme, ki naslavljajo srednjeročne fiskalne izzive, povezane s staranjem prebivalstva,« ocenjujejo pri Fitch Ratings.

Zanimive so predvsem številke te napovedi. Tako se Sloveniji za letos obeta 1,6-odstotna gospodarsko rast. Slednja naj bi se nato v prihodnjem letu 2024 povzpela na 2,8 %, leta 2025 pa naj bi malce upadla na 2,5 %. Poleg tega naj bi se javni dolg naj bi se z 72,3 % v lanskem letu 2022 do leta 2025 znižal na 65,9 % odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), kar je približno dve tretjini.

Z Direktorat za zakladništvo in Ministrstva za finance so posredovali še zaključek poročila Fitcha, da bodo višje likvidnostne rezerve Republiki Sloveniji omogočile večjo fleksibilnost pri financiranju državnega proračuna. Glede na vse nepredvidene krize zadnjih let (Covid 19, vojna v Ukrajini, vremenske katastrofe) je velika fleksibilnost na področju ekonomskega upravljanja države kar neizbežna.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.