Naslovnica Šport Grbe v Austinu pred mrazom v Las Vegasu

Grbe v Austinu pred mrazom v Las Vegasu

Avtor: Spletno Uredništvo
Medtem ko je v Formuli 1 ta konec tedna na vrsti Velika nagrada ZDA v Teksasu, pa se že pojavljajo prve resne kritike glede Velike nagrade Las Vegasa, ki se letos 18. novembra po 4 letih vrača v mesto igralnic. Kritike letijo na račun urnika dirke in izjemno nizkih temperatur za dirkanje.
Grbe v Austinu pred mrazom v Las Vegasu

Za gledalce bo najbolj atraktiven ovinek na VN Las Vegasa ovinek okrog Zemlje (foto: FB F1 Las Vegas)

Vozniki Formule 1 se ta vikend spopadajo z grbastim asfaltom Dirkališča Amerik v teksaškem Austinu, mnogi pa se že pripravljajo tudi na Veliko nagrado Las Vegasa. Čez slab mesec, natančneje 18. novembra, se bo namreč Formula 1 tretjič vrnila v mesto igralnic. Tokrat bo proga povsem drugačna, kot je bila v letih 1981 in 1982, ko je Las Vegas nazadnje gostil dirko.

Tedaj je bila steza speljana predvsem po parkirišču slavnega Caesar’s Palaca, vozniki pa je niso preveč marali. Letos bo proga, ki pravkar nastaja, precej bolj zanimiva in naj bi zaradi dveh daljših ravnin omogočila tudi več prehitevanj. Ker bo proga obkrožila večjo skupino hotelov in jih odrezala od ostalih ulic v središču mesta, so morali gostitelji najprej zgraditi celo nekaj novih (montažnih) cestnih nadvozov za vozila in tudi za pešce, oz. za gledalce na dirki.

Proga danes še zdaleč ni končana, kot tudi večina spremljevalnih objektov ni, kar pa se še ne zdi preveč problematično, saj je bilo podobno tudi lani v Miamiju, preden so tam uspešno izpeljali prvo dirko v F1. Prve resne kritike glede Velike nagrade Las Vegasa niso namenjene infrastrukturi, ampak urniku. Kvalifikacije za dirko naj bi se po sedanjem urniku pričele točno ob polnoči s sobote na nedeljo (ob 0.00), dirka pa bo startala v nedeljo ob 22. uri.

Ker se Las Vegas nahaja v puščavi, kjer so temperaturna nihanja dan-noč zelo velika, in je tudi tam 18. novembra že pozna jesen, naj bi se nočne temperature močno spustile in padle na vsega 4 štiri stopinje Celzija. Ker v formuli 1 praktično nikoli ne vozijo dirk v takšnem mrazu (ampak le redko kakšna zimska testiranja, če res ni druge rešitve) nobena ekipa nima prav veliko izkušenj, kako bo potrebno prilagoditi vozila, da bodo delovala kot običajno.

Predvsem bo zanimivo bo spremljati, kako se bodo na mrzlem asfaltu obnašale gume, sploh na tistih delih, kjer steze niso preplastili na novo, ampak poteka po starejši in zato še bolj drseči asfaltni podlagi. Pa še na eno ‘malenkost’ so ustvarjalci tega neverjetnega urnika spregledali in sicer so to vozniki. Pri tako nizkih temperaturah namreč vozniki že po nekaj krogih ne čutijo več prstov na rokah, zato bodo morali morda celo uporabiti grelce za roke, oz. ogrevane rokavice…

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.