Naslovnica Šport Slovenski kolesarji z lepo zbirko medalj z zasnežene Jahorine

Slovenski kolesarji z lepo zbirko medalj z zasnežene Jahorine

Avtor: Spletno Uredništvo
Sarajevo je gostilo svetovno kolesarsko prvenstvo UCI Gran Fondo 2021. Pod tem nazivom se skriva svetovno prvenstvo za bicikliste v veteranskih kategorijah, na kateremu so se letos slovenski kolesarji in kolesarke izjemno izkazali, saj so osvojili eno ekipno zlato, tri medalje v moški in še tri v ženski konkurenci.
Kolesarji so se lahko prepričali, zakaj je Jahorina leta 1984 gostila zimske olimpijske igre (foto: FB

Vreme jo je krepko zagodlo udeležencem svetovnega kolesarskega prvenstva UCI Gran Fondo 2021, ki je potekalo na vzhodni (srbski) s strani Sarajeva in bližnje planine Jahorine. Sicer so v soboto za določene kategorije opravili polovični ‘Mezzo Fondo’, medtem ko je ‘Gran Fondo’ za moške v vseh kategorijah U-60 in za ženske v vseh kategorijah U-50 pomenil naporno traso, ki je bila dolga okroglih 1000 km.

Slovenski veterani so se tudi na Jahorini izkazali, kot se trenutno za slovensko kolesarstvo tudi spodobi in zbrali kar 7 medalj. Prva je bila zlata medalja v mešani skupinski preizkušnji. V starostni skupini M35-39 je vrhu Jahorine zmagal bivši profesionalni kolesar Johnny Hoogerland, drugi je bil Slovenec Matej Lovše in tretji Francoz Clement Mahe. V kategoriji M40-44 je slavil Čeh Pavel Gondo pred Japoncem Akihirom Takaoko in Slovencem Deanom Bratušem.

V kategoriji M45-49 je zmagal Slovenec Igor Kopše, premagal pa je Francoza Davida Devecchija in Latvijca Girtsa Veversa. Slovenski uspeh so lepo dopolnila dekleta. V kategoriji 19-34 je zmagala Poljakinja Kamila Wojcikiewicz, ki je prehitela kar 2 Slovenki – Katarino Novak in Lauro Šimenc. Tudi kategoriji F35-39 je bila prva Poljkinja in sicer Alina Mylka, druga pa je bila nekdanja slovenska atletinja in nogometašica Petra Pasar (in tretja Madžarka Etelka Matuz).

Po nekaj letih, ko so svetovna prvenstva zaznamovale visoke temperature, si bodo udeleženci prvo izpeljano SP po lanskem izbruhu pandemije zapomnili po ekstremnem mrazu in vlagi, pa tudi udeležencev je bilo v primerjavi s prejšnjimi izdajami manj, predvsem zaradi omejitve potovanj, številnih odpovedanih nacionalnih kvalifikacij in straha pred morebitno okužbo potovanjem za veliko udeležencev.

UCI pa bo sicer že ta teden objavil nov koledar svetovne serije UCI Gran Fondo (nekdanji UCI World Cycling Tour) in tudi že napovedal naslednje svetovno prvenstvo, ki bo septembra prihodnjega leta potekalo v Trentu.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.