Naslovnica Gospodarstvo Slovenija ohranja visoke bonitetne cene in stabilne obete

Slovenija ohranja visoke bonitetne cene in stabilne obete

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Direktorata za zakladništvo so posredovali informacijo o najnovejših bonitetnih ocenah za Slovenijo. Bonitetni agenciji S&P Global Ratings in DBRS Morningstar sta namčer pravkar potrdili svoji dosedanji visoki bonitetni oceni za našo državo. Pri agenciji S&P ima Slovenija še naprej bonitetno oceno AA- s stabilnimi obeti, pri agenciji DBRS Morningstar pa oceno A (high), prav tako s stabilnimi obeti.
Slovenija ohranja visoke bonitetne cene in stabilne obete

Bankovci po 500 evrov (foto: pxhere.com)

Z Direktorata za zakladništvo (DZZ), ki sodi v okrilje Ministrstvo za finance (MF), so posredovali informacijo svežih bonitetnih ocenah za Slovenijo. Mednarodno priznani bonitetni agenciji S&P Global Ratings in DBRS Morningstar sta potrdili dosedanje ugodne ocene. Pri agenciji S&P ima tako Slovenija še naprej oceno AA- s stabilnimi obeti, pri agenciji DBRS Morningstar pa ostaja ocena A (high), prav tako s stabilnimi obeti.

»Agenciji Slovenijo vidita kot stabilno državo, ki je v pandemsko in nato energetsko krizo vstopila z okrepljenimi javnimi financami, gospodarstvom in zunanjetrgovinskim položajem. Omenjeni stebri so olajšali prehod skozi krizo, ki jo je povzročila pandemija, še vedno pa blažijo posledice energetske krize. S&P izpostavlja še, da je slovenski vladi v zadnjem letu uspelo razpršiti energetske vire, kar dodatno krepi stabilnost države na tem področju,« pravijo z DZZ.

Zelo zanimive pa so tudi napovedi. Po mnenju agencije S&P se bo gospodarska rast v Sloveniji sicer letos upočasnila na 1,3 odstotka, a bo zaradi investicij iz evropskih skladov in ter močnega trga dela nato v naslednjih dveh letih dosegla 2,5 % povprečno letno rast.  Podobno meni tudi agencija DBRS Morningstar. Javnofinančni primanjkljaj naj bi se letos gibal med 4,25 % BDP ( S&P) in 4,1% BDP (DBRS).

Agenciji še ugotavljata, da Slovenija z javnofinančnim dolgom upravlja učinkovito, kar ugodno prispeva k nižanju stroškov za obresti. Na še malce boljše bonitetne ocene Slovenije pa bi lahko v bližnji prihodnosti najbolj pozitivno vplivala vpeljava strukturnih reform, ki bi naslavljale staranja prebivalstva.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.