Naslovnica Slovenija Lani so bile kopalne vode v Sloveniji ustrezne kakovosti

Lani so bile kopalne vode v Sloveniji ustrezne kakovosti

Avtor: Spletno Uredništvo
Agencija Republike Slovenije za okolje je objavila dokument Poročilo o stanju kopalnih voda v Evropi in v Sloveniji v letu 2022. V njemu se ugotavlja, da so bile lani kopalne vode v naši državi primerne kakovosti. Tudi za letos kaže dobro, čeprav je v Izoli pozimi prišlo do večjega izlitja nafte.
Lani so bile kopalne vode v Sloveniji ustrezne kakovosti

Plaža ob morju v ankaranski občini, natančneje v Valdoltri (foto SJ)

Poročilo o stanju kopalnih voda v Evropi in v Sloveniji v letu 2022 pravi, da je so bile v Sloveniji lani kopalne vode ustrezno visoke kakovosti. V razred odlično so bile za leto 2022 uvrščene vse kopalne vode na Blejskem in Bohinjskem jezeru, na Soči, z eno izjemo prav vse na morju ter mnoge ob reki Kolpi. V razred dobre kakovosti so se uvrstile kopalne vode na reki Nadiži, na Idrijci v Bači pri Modreju, na Krki in na preostalih drugih mestih na Kolpi.

Ocena zadostno je zaradi onesnaženja v pretklosti ostala le na kopališču Žusterna in v Primostku na Kolpi. Sicer pa bo zanimivo spremljati letošnje razmere, predvsem v Izoli. Tam je iz hotela Delfin, ki se nahaja neposredno ob morju, decembra v okolje izteklo okrog 30.000 litrov kurilnega olja, zadeva pa še ni sanirana.  Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) sicer pravi, da so prve letošnje analize kopalnih vod na morju prav povsod potrdile ustrezno kakovost.

»Leta 2022 je bilo 88,9 % obalnih kopalnih voda v Evropi razvrščenih kot odličnih. V Sloveniji je ta delež 95,2 %, kar je nad Evropskim povprečjem in nas kot že vrsto let uvršča v sam vrh, za Ciprom (99,2 %), Hrvaško (98,9 %) in Grčijo (96,5 %). Le dve državi sta imeli 3 %ali več svojih kopalnih voda slabe kakovosti: Nizozemska (s 25 kopalnimi vodami ali 3,4 % vseh – 21 od teh kopalnih voda je na jezerih) in Švedska (z 19 kopalnimi vodami ali 4,1 %),« pa so glede ostalih držav EU še pojasnili z ARSO.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.