Naslovnica Šport Pojutrišnjem se pričenja kolesarska Dirka po Sloveniji

Pojutrišnjem se pričenja kolesarska Dirka po Sloveniji

Avtor: Spletno Uredništvo
Osrednje zanimanje slovenske športne javnosti bo ta teden namenjeno kolesarski dirki Po Sloveniji. Letos bo dirka potekala od srede 14. junija do nedelje 18. junija. Žal na njej tokrat ne bosta sodelovala najboljša slovenska kolesarja Primož Roglič in Tadej Pogačar. Morda se vseeno zgodi kakšno presenečenje v skupnem seštevku, a bi se predvsem lahko slovenski kolesarji tokrat prav vsak dan borili za etapno zmago.
Pojutrišnjem se pričenja kolesarska Dirka po Sloveniji

Tadej Pogačar zaradi okrevanja po poškodbi roke ne bo branil lanske zmage (foto: FB Tour de Slovenia/Mario Stiehl)

Ljubitelji športa bodo ta teden svojo pozornost nedvomno spet obrnili h kolesarstvu, saj je od srede (14. junija) do nedelje (18. junija) na sporedu kolesarska Dirka po Sloveniji. Letos bi ta prestižna mednarodna športna preizkušnja praznovala okroglo 30. obletnico obstoja, a je vmes posegla pandemija koronavirusa in predlani povzročila odpoved dogodka, tako da bo tokrat kolesarska Dirka po Sloveniji potekala ‘šele’ v svoji 29. izvedbi.

Prva etapa Celje – Rogaška Slatina bo dolga 188 km in je na prvi pogled primerna za pobege, vendar bi lahko na svoj račun prišli tudi spritnerji. Podobno velja tudi za drugo etapo med Žalcem in Ormožem, ki bo dolga 166 km, a bo na tej trasi marsikaj odvisno od ritma, ki ga bo narekovala glavnina. Tretja etapa bo od Grosuplja vodila skozi Postojno do Ilirske Bistrice in nazaj v Postojno. Dolga bo 173 km, vendar bo imela precej več višinske razlike od prvih dveh.

Četrta, 165 km dolga etapa se zdi daleč najbolj zanimiva, saj bo edina prava gorska. Iz Ljubljane bo pot najprej vodila do Škofje Loke, od tam prek Cerkna v Tolmin, nato pa bosta do cilja v Kobaridu sledila kar dva zaporedna vzpona prve kategorije na Kolovrat. Zadnja etapa bo v nedeljo potekala od Vrhnike do Novega mesta, kjer pa lahko kratek, a izjemno strm vzpon na Trško goro tik pred zadnjim ciljem še pošteno premeša vrstni red.

Ob odsotnosti Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja bodo slovenski navijači držali pesti predvsem za ‘Bahrajčana’ Mataja Mohoriča in Jana Tratnika, za Domna Novaka iz ekipe UAE Team Emirates in Luko Mezgeca iz Team Jayco Alula, pa tudi za vse ostale iz moštev Adria Mobil, Cycling Team Kranj, Ljubljana Gusto Santic in mladinske reprezentance Slovenije.

Vseh pet letošnji etap bo moč spremljati na programih Eurosport 1 in TV Slovenija 2. Na dirki bo sicer sodelovalo 20 ekip s po sedmimi kolesarji, od tega so moštva UAE Emirates, Bahrein Victorious, Bora Hansgrohe in Team Jayco Alula iz najvišjega ranga svetovne serije združenja UCI.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.