Naslovnica Svet & EU Slovenija lani prva v EU po upadu števila smrtnih žrtev v prometu

Slovenija lani prva v EU po upadu števila smrtnih žrtev v prometu

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je objavila prve podatke o številu smrtnih žrtev v cestnem prometu za lansko leto 2022. Po koncu omejitev zaradi pandemije se je promet vrnil na običajno raven, v prometnih nesrečah pa je umrlo okrog 20 600 ljudi. To je hkrati za 3 % več kot leta 2021, a je hkrati za 10 % manj kot v zadnjem letu predkoronskem letu 2019. Največji upad je zabeležila Slovenija.
Slovenija lani prva v EU po upadu števila smrtnih žrtev v prometu

Cilj EU in ZN je do leta 2030 prepoloviti število smrtnih žrtev v cestnem prometu (foto: PU Murska Sobota/policija.si)

Evropska komisija je v svojih analizah prometne varnosti za lansko leto 2022 prišla do podatkov, ki se po državah članicah včasih precej razlikujejo. Prvi podatki kažejo, da je bilo smrtnih žrtev v cestnem prometu lani okrog 20 600 in se je se je številka glede na leto 2021 povečala za 3 odstotke. To je bilo moč tudi pričakovati, saj se je po koncu omejitev zaradi pandemije koronavirusa promet hitro vrnil na običajno raven.

Bolj pomemben je podatek, da se je v primerjavi z letom 2019, ki je bilo zadnje leto pred izbruhom pandemije Covida 19, število smrti v prometnih nezgodah v EU zmanjšalo za 10 odstotkov. To namreč pomeni približno 2000 mrtvih manj. »Vendar je bil napredek med državami članicami zelo neenakomeren. O največjem upadu, celo za več kot 30 %, so poročali v Litvi in na Poljskem, na Danskem pa je bil zabeležen 23-odstotni upad.

 Nasprotno pa je v zadnjih treh letih število smrtnih žrtev v cestnem prometu na Irskem, v Španiji, Franciji, Italiji, na Nizozemskem in Švedskem, ostalo razmeroma stabilno ali se je povečalo,« so sporočili z Evropske komisije. V Sloveniji je pa lani število smrtnih žrtev v prometu glede na leto 2021 upadlo za kar 25 odstotkov, kar je celo največ med vsemi državami Evropske unije.

Splošna razvrstitev po državah se v primerjavi z obdobjem pred pandemijo ni bistveno spremenila – tudi leta 2022 so bile ceste najvarnejše na Švedskem (21 smrtnih žrtev na milijon prebivalcev) in na Danskem (26 na milijon), medtem ko so bile najbolj nevarne ceste  v Romuniji (86 na milijon) in Bolgariji (78 na milijon). Povprečje v EU je sicer lani znašalo 46 smrtnih žrtev na milijon prebivalcev.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.