Naslovnica Šport Slovenija je svetovna velesila v športnem plezanju

Slovenija je svetovna velesila v športnem plezanju

Avtor: Spletno Uredništvo

Slovenska reprezentanca v športnem plezanju je lani med nove mejnike dodala prvi trojni naslov svetovne prvakinje v treh disciplinah, prvo skupno zmago svetovnega pokala v balvanskem plezanju, prvič osem slovenskih tekmovalcev v najboljši deseterici skupnega seštevka svetovnega pokala in prvo odličje z mladinskih olimpijskih iger. Cilje plezalcev v predolimpijski sezoni 2019 so pred prvo letošnjo tekmo predtavili v novem plezalnem centru Bolder Scena v Ljubljani.

Letos bodo razdeljene prve vozovnice za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu 2020, a bo zanje konkurenca tudi znotraj slovenske reprezentance kar huda (foto:  Andraž Malovrh/PZS)

 

Slovenska reprezentanca v športnem plezanju je lani  zabeležila najboljše rezultate v zgodovini slovenskega športnega plezanja. Na največjih tekmovanjih je osvojila 29 medalj, največ do zdaj, v seštevek pa sodi tudi dodatnih 33 medalj mladinske reprezentance. O izredno močni slovenski ekipi priča podatek, da je bila lani Slovenija vodilna po številu zmag v svetovnem pokalu (skupno jih je dosegla devet), v Pokalu narodov v balvanih je bila druga, v težavnosti pa tretja.

V letošni sezoni bodo slovenske barve zastopale plezalke Janja Garnbret, Katja Kadić, Tjaša Kalan, Mia Krampl, Julija Kruder, Vita Lukan, Mina Markovič, Lučka Rakovec, Urška Repušič, Lana Skušek in Tjaša Slemenšek ter plezalci Martin Bergant, Matic Kotar, Jernej Kruder, Anže Peharc, Luka Potočar, Milan Preskar, Zan Sudar, Domen Škofic in Gregor Vezonik.

“Je pa letošnje leto posebno, saj nas poleg svetovnega in evropskih prvenstev čakajo kvalifikacije za olimpijske igre. Prvi potniki na igre se bodo uvrstili prek svetovnega prvenstva, ostali se bodo borili za mesta vse do konca sezone. Naš cilj je seveda zapolniti kvoto dveh tekmovalk in dveh tekmovalcev za Tokio,” je povedal selektor Gorazd Hren. Sezona se bo sicer začela z balvansko preizkušnjo svetovnega pokala že ta konec tedna v švicarskem Meiringenu. 

“Zagotovo bodo pomembne prav vse tekme svetovnega pokala, predvsem za tekmovalce, ki se bodo poskušali uvrstiti na olimpijske igre 2020. Vrhunec letošnje sezone je svetovno prvenstvo na Japonskem avgusta, kjer bodo znana imena prvih tekmovalcev za OI, novembra bo še posebno kvalifikacijsko tekmovanje v Franciji, ki se ga bo lahko udeležilo le 20 najboljših s svetovne jakostne lestvice,” je pojasnil pomočnik selektorja in trener Luka Fonda.

Novinarsko konferenco so opravili v novem plezalnem centru Bolder Scena, kjer bo reprezentanca odslej lahko še bolj kakovostno trenirala med tekmovanji. Prvi sklop nastopov v novi sezoni svetovnega pokala bo v balvanih, težavnost bo na vrsti v poletnih mesecih, hitrost pa bo razporejena vmes.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.