Naslovnica Gospodarstvo Slovenija glede stalnega časa ne bo solirala

Slovenija glede stalnega časa ne bo solirala

Avtor: Spletno Uredništvo

Srečanja prometnih ministrov držav EU v Gradcu odmeva zaradi možnosti ukinitve premikanja ure, ki se tiče predvsem prometa in energetike. Slovenija se zavzema za določitev stalnega časa v EU, a še preverja vse posledice. Ker se tudi v drugi državah in na nivoju organov EU postopki vlečejo, bo prehajanje na zimski in letni čas ostalo v veljavi vsaj še naslednje leto. 

ura 2Prilagajanje ure so prvič uvedli v Avstroogrski in Nemčiji 30. aprila 1916, globalni razmah pa je doživelo po ekonomski krizi v 70′ letih prejšnjega stoetja (foto:pixabay.com) 

 

Vrsto let so premikanje ure, oziroma prilagajanje poletnemu in zimskemu času državni organi zagovarjali, češ da prinaša velike koristi za gospodarstvo. Vsakič so nas ob prehajanju z zimskega na letni čas prek medijev poučili, koliko električne energije in denarja bomo zaradi tega prihranili. Sedaj pa je namesto energije očitno v ospredju interesov evropskih politikov – promet. 

Tako je v avstrijskem Gradcu potekalo neformalno zasedanje evropskih ministrov za promet, kjer so govorili prav o problematiki ukinjanja prehodov na poletni oziroma zimski čas. Slovenijo je na posvetu zastopala delegacija Ministrstva za infrastrukturo, katero ima med svojimi nalogami tudi skrb za prometno infrastrukturo, trajnostno mobilnost in varnost v prometu.

Pogovori o ukinitvi premikanja ure in določitvi stalnega časa v državah EU bodo predvidoma še zelo pestri. Vse države članice Evropske unije so namreč pri odločitvi o izbiri stalnega časa neodvisne, kar bi lahko privedlo do absurdnih rešitev, ko bi se sosednji državi, ki sta sicer v istem časovnem pasu, lahko mirno odločili za različna stalna časa. Slovenija se sicer strinja z ukinitvijo premikanja ure. Dokončno stališče, ali bo naš stalni čas postal poletni ali zimski, pa bi lahko bilo oblikovano že do konca novembra.

»Radi bi se uskladili s sosednjimi državami, saj bi soliranje lahko povzročilo težave,« je kratko in jasno povedala državna sekretarka Nina Mauhler. V Sloveniji smo sicer v dosedanjih posvetovanjih največ potencialnih težav, ki bi jih povzročila ukinitev premikanja ure, zaznali v letalstvu. Predstavniki ministrstva so se pogovarjali predvsem s predstavniki iz energetike, poteka pa tudi posvetovanje vseh ministrstev.

Želja držav, ki se strinjajo z ukinitvijo premikanja ure, je, da bi bil dogovor glede stalnega časa čim bolj poenoten in da nikakor ne bi imel negativnega vpliva na enotni trg in gospodarstvo. Zato so udeleženci srečanja ocenili, da je cilj Evropske komisije po ukinitvi premikanja ure že z letom 2019 preveč ambiciozen.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.