Naslovnica Šport Slovenija druga na Balkanskem prvenstvu v orientaciji

Slovenija druga na Balkanskem prvenstvu v orientaciji

Avtor: Spletno Uredništvo
Po lanskoletni odpovedi zaradi pandemije so se slovenski orientacisti letos znova pomerili na mednarodnem tekmovanju – Balkanskem prvenstvu v planinski orientaciji. Slovenski športniki so bili zelo uspešni, saj so naslov balkanskih prvakov obranili člani PD Poljčane, ki so osvojili še dve srebrni medalji, bronastega odličja pa so se razveselili v PD Zabukovica.
Vse slovenske medalje na pravkar končanem Balkanskem prvenstvu (foto: arhiv Gvida Španringa/PZS)

Slovenske ekipe so na Balkanskem prvenstvu v planinski orientaciji, ki ga je pod okriljem Združenja planinskih organizacij Balkana (BMU) organizirala Planinska zveza Črne gore, zabeležile nekaj vidnih uspehov. Na planini Vučje nad Nikšićem v Črni gori, kjer je tokrat potekalo prvenstvo, so slovenski udeleženci osvojili eno prvo mesto, dve drugi mesti, eno tretje mesto ter ekipni pokal za skupno drugo mesto.

V štirih starostnih kategorijah so se preizkusili planinci iz Albanije, Črne gore, Severne Makedonije, Slovenije in Srbije, skupno pa je nastopilo 27 ekip z več kot 100 športniki. Tokrat se je na Balkansko prvenstvo (na katerem so sicer manjkali Bolgari, predstavniki BiH, Hrvati, Grki, Kosovarji in Romuni), uvrstilo sedem slovenskih ekip, ki so se morale prebiti skozi dve kvalifikacijski tekmi – lansko na Medvedjem Brdu in letošnjo na Krasu.

Tekmovanje je potekalo v obliki ekipnega tekmovanja v štirih starostnih skupinah – pionirji (do 15 let), juniorji (do 18 let), seniorji (nad 18 let) in veterani (nad 45 let). »Tekmovalci z zemljevidom in kompasom v rokah so se na planini Vučje pomerili na dnevni in nočni preizkušnji, obvladovanju razvedanja na terenu pa so morali dodati še praktične naloge iz planinskih vozlov in prve pomoči ter teoretično znanje planinskih vsebin.

Naslov balkanskih prvakov v planinski orientaciji so v kategoriji juniorjev že drugo leto zapored slavili v planinskem društvu (PD) Poljčane. Zmagovalno ekipo so sestavljali srednješolci Jernej in Tine Rupnik ter Jakob Čobec, veseli zmage in novih izkušenj,« so pojasnili s Planinske zveze Slovenije (PZS). Drugo mesto so osvojili Srbi, tretje pa slovensko PD Zabukovica v postavi Blaž Čerenak, Jaka Križnik, Julija Trobina, Eva Krušnik in Luka Grmek.

V PD Poljčane pa so se okitili še z dvema medaljama. Tajda Španring, Rok Skerbiš, Nejc Belec in Jaša Gričnik so osvojili srebro med seniorji, (Dani Belec, Gvido Španring, Sašo Skerbiš, Lovro Rap in Robi Belec pa med veterani. V skupni razvrstitvi je zlato osvojila Srbija, druga je bila Slovenija in tretja domača Črna gora.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.