Naslovnica Slovenija Slovenija bo kupila še 99 ameriških lahkih oklepnikov

Slovenija bo kupila še 99 ameriških lahkih oklepnikov

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za obrambo je z Vlado Združenih držav Amerike podpisalo novo pogodbo o nakupu 99 dodatnih lahkih oklepnih vozil proizvajalca OKOSH. Predvidoma naj bi za celotno operacijo posodobitve porabili 137 milijonov evrov.
Prizor ob predstavitvi prve pošiljke lahkih oklepnikov OKOSH (foto: FB MORS)

Z Ministrstva za obrambo (MO) so pojasnili, da je za nabavo 99 lahkih oklepnih vozil (LKOV) 4×4 proizvajalca OKOSH predviden strošek 115 milijonov, oziroma 137 milijonov evrov z DDV – v primeru celotne realizacije. Tu so zajeti nabava LKOV 4×4, vključno z oborožitvenim sistemom in opremo C4I, stroški usposabljanj, dokumentacije, orodja in opreme za vzdrževanje, rezervni deli (za 2 leti), bojni kompleti streliva ter tehnična in projektna podpora Vlade ZDA.

Pogodba med Ministrstvom za obrambo RS in Vlado Združenih držav Amerike je bila pripravljena na podlagi novelirane Taktične študije srednje bataljonske skupine Slovenske vojske in potreb Slovenske vojske, 14. septembra pa je bil tudi podpisan sporazum ‘Letter of Offer and Acceptance’ ( LOA) z Vlado ZDA za nakup novih 37 lahkih kolesnih oklepnih vozil LKOV 4×4 proizvajalca Oshkosh.

»Podpisani LOA vključuje nakup 37 LKOV 4×4, 36 oborožitvenih postaj M153, dokumentacijo, specialno orodje, naprave za vzdrževanje in rezervne dele, tehnično podporo ter drugo pripadajočo opremo. Predvideni rok dobave LKOV 4×4 in oborožitvenih postaj M153 je v letih 2023 in 2024. Vrednost podpisanega LOA znaša 33 milijonov evrov brez DDV,« so pojasnili z MO. Sicer je letos poleti v Slovenijo že prispelo 38 LKOV-ov s pripadajočo opremo, ki so stali 26,7 milijona evrov (brez DDV).

Pri tej pošiljki je bilo sicer zaznanih tudi precej pomanjkljivosti. Po vesteh iz Slovenske vojske ni šlo za resne okvare in so že vse težave odpravili, po drugi strani pa so se zaradi se je zaradi visokega števila napak pojavilo vprašanje o dejanski kakovosti teh oklepnikov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.