Naslovnica Šport FIFA je sprožila nov vihar v svetu nogometa

FIFA je sprožila nov vihar v svetu nogometa

Avtor: Spletno Uredništvo
V svetu nogometa se je kontroverzni predsednik Mednarodne nogometne zveze FIFE Gianni Infantino pravkar znašel sredi novega viharja. Tokrat gre za idejo, da bi svetovno nogometno prvenstvo (za reprezentance) prirejali vsaki dve leti. Tako bi FIFA elegantno podvojila svoje priložnosti za velikanske zaslužke s trženjem SP.  Proti tej ideji se je izrekla Evropska nogometna zveza UEFA, Združenje evropskih klubov ECA in celo Evropska komisija, proti so tudi trenerji, igralci in navijači.
Tako je reprezentanca večkratnih svetovnih prvakov Nemcev zahtevala pravice za tuje delavce v Katarju (foto: FB DFB)

V zadnjem tednu je kontroverzni predsednik Mednarodne nogometne zveze FIFE Gianni Infantino spet po nepotrebnem dvignil precej prahu v svetu nogometa, saj FIFA lansirala idejo, da bi reprezentančna svetovna nogometna prvenstva odslej prirejali na vsaki dve leti. Za to idejo se ne skriva kakšna skrb za popularizacijo nogometa, ampak zgolj finančni pohlep. Podvojitev svetovnih prvenstev bi namreč prinesla dvojne priložnosti za zaslužke FIFA.

Proti tej ideji so se odločno izrekli Evropska nogometna zveza UEFA, Združenje evropskih klubov ECA in celo Evropska komisija. Pa ne le oni – igralci, trenerji in seveda predvsem ljubitelji nogometa se zavedajo, da je zadeva neizvedljiva. Koledarji tekem so namreč že tako natrpani, da bi jih težko vsaki dve leti korenito spreminjali. Ker SP gostijo različne celine, se letni časi od gostitelja do gostitelja razlikujejo in zato SP ne more biti vedno na vrsti v istem obdobju leta.

To pomeni, da bi bilo potrebno termine vseh reprezentančnih kvalifikacij za SP, termine kvalifikacij za kontinentalna prvenstva (npr. Evropsko prvenstvo), vsa tekmovanja v mednarodnih ligah in ligaške nastope v državnih prvenstvih po vsem svetu nenehno spreminjati. Najboljši nogometaši bi morali potem na leto igrati še nekaj tekem več kot sedaj, kar veča možnost poškodb in tudi podaljšuje čas, ko nogometaš ni na voljo svojemu klubu, kateri je sicer njegov delodajalec.

Da je tako sporen predlog prišel na dan prav v času predsednikovanja FIFI Švicarja Giannija Infantina, pa ni veliko presenečenje. Na vrhovnem položaju v FIFI je namreč Infantino nasledil svojega sonarodnjaka Seppa Blatterja, ki je bil obsojen zaradi korupcije. Infantino se je od prevzema položaja že večkrat znašel pod resnimi obtožbami, nazadnje je bil marca letos v središču pozornosti zaradi kršenja človekovih pravic pri gradnji prizorišč naslednjega SP v Katarju.

Pred tem je bil Infantino pobudnik neuspelega poskusa ustanovitve zasebne svetovne lige za klube (še precej pred letos neslavno propadlo zasebno ligo najbogatejših evropskih klubov). Veliko pa pove tudi novica, da je lani FIFA sama obtožila svojega nekdanjega predsednika Blatterja zaradi finančnih nepravilnosti pri izgradnji svetovnega muzeja nogometa in sicer v rekordni vrednosti 563 milijonov dolarjev.

Idejo izgradnje muzeja je na veliko podpiral kdo drug kot današnji predsednik FIFA, kateremu je bil Blatter tedaj šef in mentor.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.