Naslovnica Gospodarstvo Skupno gospodarsko upravljanje severnega Jadrana

Skupno gospodarsko upravljanje severnega Jadrana

Avtor: Spletno Uredništvo
Italija, Hrvaška in Slovenija so na pravkar napravile nov pomemben korak proti skupnemu ekonomskemu upravljanju Jadranskega morja, predvsem severnega dela. Na tristranskem srečanju, ki je potekalo na Brdu pri Kranju, so zunanji ministri držav podpisali dogovor o skupnem organu za sodelovanje na delovni in politični ravni.
Jadransko morje v sončnem Piranskem zalivu (foto: SJ)

Italija , Hrvaška in Slovenija so v zadnjem letu pohitele s pravno-formalno ureditvijo področja severnega dela Jadranskega morja. A ne zato, ker se komu blazno mudi pred iztekom mandata, ampak zato, da ne bi bilo kakšnih neljubih presenečenj. Trenutno je namreč globalni trend, da posamezne države ali skupine držav razglašujejo svoje ekskluzivne morske ekonomske zone, da bi si tako zagotovile pravice do izkoriščanja morja in tistega, kar leži pod njim.

Nekateri pa mednarodnih norm ne spoštujejo. Tako turška doktrina ‘Modra domovina’ predvideva, da si lahko država mimo mednarodnih dogovorov prilasti pravico do izkoriščanja morskega dna, kjer se ji zdi potrebno. V Pacifiškem, Indijskem in tudi Atlantskem oceanu pa se ogromne kitajske ribiške flote redno zgrinjajo na določena ribolovna območja in pri tem ne upoštevajo ne mednarodnih predpisov, ne državnih mej in ne mej ekskluzivnih zon.

Zaradi vsega tega so se tri države severnega Jadrana najprej neuradno dogovorile za sodelovanje, nato so se na srečanju v Trstu 19. decembra 2020 strinjale o vzpostavitvi skupnega mehanizma za tristransko sodelovanje na delovni in politični ravni, ta organ pa so sedaj dokončno zagnale. Sodelovanje je predvideno za področja modre oz. morske ekonomije, povezljivosti (podmorski komunikacijski kabli, plinovodi, naftovodi), pomorske varnosti in zaščite okolja.

Pri tem bodo sodelovali tudi s Stalno komisijo za varstvo Jadranskega morja in obalnih območij, upoštevali pa bodo tudi veljavno Strategijo EU za Jadransko-jonsko regijo. Glede ribolova se bo izvajala Skupna ribiška politika EU – področje skupne ekskluzivne ekonomske zone bo ribolovno morje EU. Sicer je jasno, da je Jadran majhen, da je italijanske reka Po njegov glavni onesnaževalec in da je potrebno skupaj skrbeti za nadzor nad tem občutljivim območjem.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.