Naslovnica Gospodarstvo Skupni evropski projekt za nove baterijske tehnologije

Skupni evropski projekt za nove baterijske tehnologije

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je slovenskim podjetjem ta teden posredovalo vabilo za sodelovanje v projektu skupnega evropskega interesa za področje novih baterijskih tehnologij. Projekt se imenuje ‘EuBatIn’, podjetja pa se lahko odzovejo do vključno 10. februarja.
Skupni evropski projekt za nove baterijske tehnologije

Tudi izdelava baterij v bodoče ne bi smela več povzročati onesnaženja (foto: pxhere.com)

EU se že dlje časa odločno zavzema za zeleni prehod, pri temu pa, zaradi opuščanja tradicionalnih in obenem najbolj onesnažujočih virov energije, električne baterije postajajo še bolj pomembne. Izdelava najrazličnejših vrst baterij naj bi se v prihodnjih dveh desetletjih še precej povečala, zato želi EU tudi na tem področju uporabiti najsodobnejše tehnologije, ki imajo najmanjši možen negativni vpliv na okolje.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) je tako slovenskim podjetjem ta teden posredovalo vabilo za sodelovanje v projektu skupnega evropskega interesa (angleško Important Projects of Common European Interest – IPCEI) za področje sodobnih baterijskih tehnologij. Projekt se imenuje ‘EuBatIn’, slovenska podjetja pa se lahko nanj odzovejo do vključno 10. februarja.

»Koordinacija aktivnosti v zvezi z baterijami na ravni Evrope z namenom ustvariti celovit ekosistem EU na področju baterij, tudi z namenom izpolnjevanja ciljev Evropskega združenja za baterije in zagotavljanja doseganja namena IPCEI. Področja, ki jih naslavlja projekt in pomenijo posamezne sklope v verigi vrednosti, so naslednja: surovine in napredni materiali, baterijske celice, baterijski sistemi, reciklaža in trajnost,« so pojasnili z MGRT.

Projekt ‘EuBatIn se bo torej osredotočal na povečanje konkurenčnosti inovacij na področju baterij in baterijskih tehnologij ter na umestitev celotne verige vrednosti znotraj območja EU. Slovenska podjetja pa z izkazom interesa podjetje dobijo možnost sodelovanja v projektu in umestitve v verigo vrednosti, medtem ko se bo glede sofinanciranja s strani MGRT odločalo kasneje v procesu razvoja tega meddržavnega projekta EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.