Naslovnica Svet & EU Nova Direktiva EU o pitni vodi za najvišje standarde zaščite

Nova Direktiva EU o pitni vodi za najvišje standarde zaščite

Avtor: Spletno Uredništvo
Pravkar je stopila v veljavo nova, revidirana direktiva Evropske unije o pitni vodi. Posodobljeni predpisi bodo zagotovili višje standarde glede kakovosti in dostopa do pitne vode. S tem se želi dodatno zaščititi zdravje prebivalstva, hkrati pa tudi zmanjšati onesnaževanje okolja.
Nova Direktiva EU o pitni vodi za najvišje standarde zaščite

Zaradi podnebnih sprememb se z vodno problematiko spopadajo že po vsem svetu (foto: SJ)

Z Evropske komisije so poudarili, da bodo novi predpisi zagotovili državam EU enega najvišjih standardov za pitno vodo na vsem svetu. To je hkrati odgovor na prvo uspešno evropsko državljansko pobudo ‘Right2Water’ (v prevodu ‘pravica do vode’), ki je zbrala 1,6 milijona podpisov v podporo izboljšanju dostopa do varne pitne vode za vse Evropejce, hkrati pa nova zakonodaja sledi ambicijam Evropskega zelenega dogovora.

»Od danes so Evropejci lahko prepričani, da je kakovost vode, ki jo pijejo, na najvišji ravni. Lotimo se nevarnih kemikalij in mikroplastike, ki končajo v pitni vodi, zaradi česar je varna za pitje in varna za okolje. Upam, da lahko državljani z večjim zaupanjem v vodo iz pipe prispevajo tudi k zmanjšanju količine plastičnih odpadkov iz ustekleničene vode in morskih odpadkov,« je napovedal Komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginius Sinkevičius.

Prenovljena zakonodaja o pitni vodi vključuje posodobljene varnostne standarde, uvaja metodologijo za prepoznavanje in obvladovanje tveganj kakovosti v celotni verigi oskrbe z vodo. Posebej pomembno je, da vzpostavlja tudi nadzorni seznam novih škodljivih snovi, kot so mikroplastika in endokrini motilci. Uvedene so bile še določbe o skladnosti za izdelke, ki se uporabljajo v stiku s pitno vodo, naslovili pa so tudi uhajanje vode.

Med distribucijo se namreč v povprečju v EU izgubi kar 23 % očiščene vode, kar je absolutno preveč, sploh glede na vse bolj akutne klimatske spremembe, predvsem glede na vse hujše suše. Nova direktiva vključuje tudi določbe, ki od držav članic EU zahtevajo izboljšanje in ohranjanje dostopa do pitne vode za vse prebivalstvo, s posebnim poudarkom na najbolj ranljivih in marginaliziranih družbenih skupinah ljudi.

Prenovljena zakonodaja glede pitne vode je sicer del širše vodne politike EU, v katero poleg ostalih sodijo tudi direktive o okoljskih standardih kakovosti, direktive o podzemni vodi in direktive o čiščenju komunalne odpadne vode. Na konferenci Združenih narodov o vodi, ki bo na vrsti marca letos, pa se bodo države EU aktivno posvetile še zagotavljanju dostopa do varne pitne vode na globalni ravni – za ves svet.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.