Naslovnica Kronika Rezultati lanskega nadzora prodajalcev sadja in zelenjave

Rezultati lanskega nadzora prodajalcev sadja in zelenjave

Avtor: Spletno Uredništvo
Finančna uprava RS, Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Urad RS za meroslovje, Tržni inšpektorat RS, Inšpekcija RS za infrastrukturo ter Inšpektorat RS za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo so na skupni novinarski konferenci predstavili rezultate akcije nadzora prodajalcev sadja in zelenjave v lanskem letu. Skupno so lani spisali za 320.017 evrov kazni.
Rezultati lanskega nadzora prodajalcev sadja in zelenjave

Vsaka od 6 inšpekcij je preverjala kršitve na področjih, za katere je pristojna (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

Uslužbenci Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) so lani glede prodaje sadja in zelenjave na stojnicah po vsej Sloveniji opravili 153 pregledov pri 102 zavezancih. Pri 51 pregledih so našli različne nepravilnosti, ki so botrovale k izreku 13 opozoril, 1 opomina, 8 plačilnih nalogov in 4 odločb o prekršku. Tako so bile 5 zavezancem bile izrečene globe v skupni višini 57.000 evrov.

Finančna uprava RS (FURS) je lani opravila prek 250 nadzorov na stojnicah pri 113 različnih pravnih osebah. Delež nadzorov s kršitvami je znašal kar 31 %, zato sov 20 zadevah izdali plačilni nalog, v 45 pa odločba o prekršku, tako da se je izrečenih glob nabralo za 235.750 evrov. Izrečen je bil en opomin, enemu davčnemu dolžniku pa so na stojnici zarubili sadje, zelenjavo ter opremo za opravljanje dejavnosti.

Tržni inšpektorat RS (TIRS) je v lanskem letu opravil 69 nadzorov in zaradi kršitev spisal 8 upravnih opozoril ter 11 upravnih odločb. Izdanih je bilo 10 plačilnih nalogov in 1 odločba o prekršku z izrekom globe, kar je skupno zneslo 16.000 evrov. Inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo (IRSKGLR) je v letu 2022 preveril 189 prodajalcev, zaznal nepravilnosti v 16 % primerov.

Poleg opozoril in opominov je bilo zato izdanih pet odločb o prekrških v skupnem znesku 1.260 evrov. Nepravilnosti pri deklaracijah porekla artiklov pa niso zaznali – vsi proizvodi so bili dejansko iz Slovenije, ker je pozitivno.  Inšpektorat RS za infrastrukturo (IRSI) je lani izpeljal 21 nadzorov, za prekrškarje pa je sledilo 5 opozoril, 1 odločba ter 2 prekrškovni odločbi, ki sta bili skupno ‘težki’ 5.000 evrov.

Urad RS za meroslovje (MIRS) izpeljal 28 akcij nadzora. Pri 13 nadzorih so bile ugotovljene nepravilnosti, zato so izrekli 4 opozorila, 12 odločb in tudi 8 plačilnih nalogov, katerih globa je znašala 3.338 evrov za pravno osebo in 1.669 evrov za odgovorno osebo. Skupno so tako uslužbenci vseh šestih državnih inšpekcijskih služb lani za področje prodaje sadja in zelenjave na stojnicah spisali za 320.017 evrov kazni.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.