Naslovnica Gospodarstvo Skupna predstavitev slovenskih zgodovinskih mest v Celovcu

Skupna predstavitev slovenskih zgodovinskih mest v Celovcu

Avtor: Spletno Uredništvo
Ta konec tedna se bodo na spomladanskem sejmu prostega časa ‘Freizeit’, ki poteka v  avstrijskem Celovcu, predstavilo Združenje zgodovinskih mest Slovenije. V treh dneh se bo na prizorišču zvrstilo kar 43 predstavnikov iz 20-ih slovenskih zgodovinskih mest.
Skupna predstavitev slovenskih zgodovinskih mest v Celovcu

Staro mestno jedro Kranja (foto: Visit Kranj/Jan Macarol/FB ZSZM)

V slovenski gospodarski panogi turizma je vsem dobro znano, da Avstrija za Slovenijo predstavljala tretji največji trg, tako po številu turističnih prihodov kot tudi glede nočitev. Koroška pa je ena od treh avstrijskih zveznih dežel, iz katerih v Slovenijo prihaja največ obiskovalcev. Sejem ‘Freizeit’ v Celovcu, ki je namenjen splošni javnosti, je za slovenske turistične ponudnike posebej zanimiv zaradi bližine Sloveniji.

Tako se bo od danes do nedelje na sejmu zvrstilo kar 43 predstavnikov iz 20-ih slovenskih zgodovinskih mest (sicer Združenje zgodovinskih mest Slovenije trenutno šteje že 21 članic, saj se je pred kratkim vanj včlanila še Občina Črnomelj). Rdečo nit predstavitve Slovenije so poimenovali ‘Slovenske ulice’ – na osrednjem animacijskem prostoru se mesta predstavljajo z raznovrstno kulinariko, izvrstnimi slovenskimi vini in prikazom tradicionalnih obrti.

»Obiskovalci bodo lahko poskusili brežiško pleteno srce, novomeško pogačo, loške kruhke, idrijski geruš, Prešernovo babko, Piransko sol, radovljiško čokolado, dobrote Slovenske Istre, Belokranjsko pogačo, slovenjgraške medenjake, tržiški grenadirmarš… Bolj pogumni obiskovalci se bodo lahko poizkusili v rezbarjenju modelčkov za loške kruhke, klekljanju idrijske čipke, srednjeveškem plesu,« so pojasnili z  Združenje zgodovinskih mest Slovenije.

Seveda brez vinske spremljave ne bo šlo, da bo sladko vince lepo teklo po grlih obiskovalcev, pa bodo poskrbeli vinarji iz vseh slovenskih regij. Pri skupnem slovenskem nastopu na sejmu je pomagala tudi Slovenska turistična organizacija.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.