Naslovnica Svet & EU Zeleno zavezništvo EU in Norveške

Zeleno zavezništvo EU in Norveške

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska unija in Norveška sta včeraj podpisali dogovor o tako imenovanem ‘zelenem zavezništvu’. Cilji sporazuma so skupni boj proti vse bolj akutnim podnebnim spremembam, boljše varovanje narave ter bistveno povečanje sodelovanje na področju čiste energije in prehoda na gospodarstvo z nič emisijami.
Zeleno zavezništvo EU in Norveške

 Jonas Gahr Støre in Ursula von der Leyen ob podpisu sporazuma (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik norveške vlade Jonas Gahr Støre sta v Bruslju včeraj v imenu Evropske unije in v imenu kraljevine Norveške podpisala t. i. ‘zeleno zavezništvo’. S tem sporazumom sta se obe strani zavezali k podnebni nevtralnosti ter k usklajevanju svojih nacionalnih in mednarodnih podnebnih politik za doseganje tega skupnega cilja.

Na Norveškem se klimatske spremembe in segrevanje planete že poznajo, še posebej na severnem delu države, ki že sodi v arktično regijo. EU in Norveška bosta tudi zato skupaj spodbujali primerne politike s področja podnebnih sprememb na globalni ravni. Zato je v sporazumu posebej poudarjeno, kako je ključno maksimalno spoštovanje previdnostnega načela, da bi povprečni dvig svetovne temperature omejili na 1,5 °Celzija.

Zaradi tega bosta EU in Norveška v bodoče delovali tudi kot pomembni donatorki za države v razvoju in za države s hitro razvijajočim se gospodarstvom na področju izvajanja njihovih podnebnih in okoljskih politik. S Komisije EU so še spomnili, da je to šele drugi tovrstni okoljevarstveni sporazum, potem ko je bilo leta 2021 podpisano podobno zavezništvo med EU in Japonsko.

»Obe strani ponovno potrjujeta svojo zavezanost ciljem zmanjšanja emisij toplogrednih plinov za vsaj 55 % do leta 2030 v primerjavi z letom 1990 in doseganju podnebne nevtralnosti najpozneje do leta 2050. Strani nameravata ohraniti dvig svetovne temperature znotraj omejitve 1,5 °C iz Pariškega sporazuma, hkrati pa zagotavljati energetsko varnost, varstvo okolja in človekove pravice,« so med drugim zapisali v izjavo za javnost Komisije EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.