Naslovnica Šport Red vzhajajočega sonca za mojstra karateja Tokuhisho

Red vzhajajočega sonca za mojstra karateja Tokuhisho

Avtor: Spletno Uredništvo
Redko se zgodi, da v Slovenijo priseljenega človeka njegova matična država nagradi z enim svojih najvišjih priznanj. Prav ta čast pa je doletela starosto karateja v Sloveniji, mojstra tradicionalnega karateja Takashija Tokuhiso.
Red vzhajajočega sonca za mojstra karateja Tokuhisho

Nagrajeni mojster Tokuhisa z inštruktorjema Karate kluba Tora, Mirom in Vladom Gavranom (foto: KK Tora Koper)

Prvi slovenski karate klub je bil ustanovljen leta 1967 v Krškem, pri čemer je imel največ zaslug Stane Iskra, ki velja za pionirja slovenskega karateja. Kmalu zatem, pa je leta 1970 pot v Ljubljano zanesla tudi japonskega vaditelja karateja Takashija Tokuhiso. Mojster Tokuhisha je po prihodu dolgo let deloval pri ljubljanskem KK Emona, poleg tega je pomagal pri razvoju športa po vseh koncih Slovenije.

Tako je na primer sensei (spoštljiv japonski naziv za učitelje) Tokuhisa v zadnjih 20 letih pomagal pri ustanovitvi in razvoju Karate kluba Tora iz Kopra, v katerem je še danes tudi mentor. Za vsa ta leta vloženega truda se mu je sedaj oddolžila njegova domovina Japonska. »V petek, 17. 3. 2023 je mojster Takashi Tokuhisa prejel eno najvišjih japonskih priznanj ‘Red vzhajajočega sonca’, ki ga podeljuje sam japonski cesar.

Odlikovanje mu je bilo izročeno s strani veleposlanika Japonske v Republiki Sloveniji g. Hiromichi Matsushima. Odlikovanje ‘Red vzhajajočega sonca’ se podeljuje za izjemne dosežke. Mojster Takashi Tokuhisa ime več kot 50 let izjemen vpliv na razvoj karateja v Sloveniji in širše,« so poudarili v kratkem sporočilu za javnost koprskega Karate kluba Tora (tora japonsko pomeni tiger), kjer se posvečajo tradicionalnemu karateju.

Z ‘Redom vzhajajočega sonca’ nagrajeni starosta slovenskega karateja Takashi Tokuhisa pa je sicer tudi oče znanega slovenskega televizijskega voditelja Taijija Tokuhise.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.