Naslovnica Kronika Prvi mrtev motorist in poziv predsednice k previdnosti

Prvi mrtev motorist in poziv predsednice k previdnosti

Avtor: Spletno Uredništvo
S pričetkom pomladi se pričenja tudi sezona vožnje motorjev. V soboto je v bližini Ilirske Bistrice že umrl motorist, danes so v Ljubljani pripravili medijski dogodek, na katerem so sodelovali predstavniki Agencije za varnost prometa, Policije, UKC Ljubljana in celo predsednica države dr. Nataša Pirc Musar.
Prvi mrtev motorist in poziv predsednice k previdnosti

Celo predsednica države dr. Nataša Pirc Musar je tokrat pozvala k previdni vožnji (foto: policija.si)

V soboto je pri Topolcu v bližini Ilirske Bistrice umrl prvi motorist v letu 2023. Nesrečni 26-letnik je zdrsnil z motorjem, zadel prometni znak in izgubil življenje. Njegova sopotnica je bila huje ranjena in je bila prepeljana v ljubljanski Univerzitetni klinični center (UKC). Podobno je bil pred mesecem v življenjski nevarnosti 51-letni motorist, ki je na cesti med Kranjem in Jezerskim čelno trčil v avto, pa še dva motorista sta bila huje ranjena letos.

Danes pa so v Ljubljani pripravili medijski dogodek, na katerem so sodelovali predstavniki Agencije za varnost prometa, Policije, UKC Ljubljana in celo predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar. Na dogodku so vsi po vrsti pozvali motoriste, naj se ob prihodu pomladi dobro pripravijo na pričetek motoristične sezone, naj vedno vozijo čim bolj previdno in naj bodo vedno pozorni na dogajanje okrog sebe.

“Motoristi vemo, da je v tem času treba vložiti nekaj več truda v okrepitev in obuditev motoristične kondicije, saj je vožnja motorja večplastna, predvsem pa zelo dinamična aktivnost, ki od nas ne terja le dobrega psihofizičnega stanja in kondicije, temveč tudi obvladovanje motocikla, ki mora biti tehnično brezhiben,” je med drugim dejala predsednica države, ki je tudi sama motoristka, in vsem udeležencem v prometu zaželela varno pot.

Motoristi in mopedisti sodijo v skupino najbolj ranljivih udeležencev v prometu, zato morajo biti posebej previdni. Hitrost svoje vožnje morajo prav sedaj na začetku sezone, ko je asfalt v ovinkih še hladen in zato oprijem gum še ni dober, prilagodijo razmeram na cesti – skratka, zmanjšati hitrost pred vsakim ovinkom, križiščem in tudi krožiščem. Prav tako so ceste marsikje še vedno umazane zaradi posipanja cest ob sneženju.

Sicer so tudi vse druge udeležence v prometu pozivali, naj bodo na cestah pozorni, saj je motoriste zaradi ozke silhuete in hitrosti zelo lahko spregledati. Predstavili so še nekaj statističnih podatkov. Tako je bilo lani v Sloveniji registriranih že 145.417 enoslednih motornih vozil (EMV), našteli so 161 prometnih nesreč z udeležbo voznikov EM, umrlo pa je 14 voznikov, kar je sicer najmanj od leta 1994.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.