Naslovnica Slovenija Rdeči križ Slovenije zbira sredstva za najbolj ranljive

Rdeči križ Slovenije zbira sredstva za najbolj ranljive

Avtor: Spletno Uredništvo

Rdeči križ Slovenije ima te dni polne roke dela. Na TV Slovenja namreč pravkar poteka teden dobrodelnosti, imenovan ‘Lepo je deliti’. Poleg tega danes praznujemo ‘Svetovni dan hrane’ in tudi ‘Svetovni dan oživljanja’, jutri pa bo na vrsti še ‘Mednarodni dan boja proti revščini’.

Osrednje sporočilo današnje akcije je, da lahko prav vsi pomagamo pri oživljanju (foto: Rdeči križ Slovenije)

 

Med tednom dobrodelnosti Rdečega križa Slovenije (RKS) na Televiziji Slovenija v akciji pod sloganom ‘Lepo je deliti’ zbirajo sredstva za najbolj ranljive. Gospodarski položaj v državi se sicer izboljšuje, kljub temu pa statistika za zadnjih 10 let kaže, da vsako leto skoraj 300.000 ljudi potrebuje pomoč za preživetje. »Člani, zaposleni in prostovoljci RKS križa se vsak dan srečujejo z njihovimi velikimi stiskami. Minimalne plače in najnižje pokojnine ne zadoščajo za dostojno življenje, celo za osnovne potrebe ne.

Na Rdeči križ in druge humanitarne organizacije prihajajo po pomoč tudi ljudje, ki redno delajo poln delovni čas, pa s prejemki ne morejo preživeti meseca, pa tudi upokojenci, ki kljub polni delovni dobi ne morejo preživeti s svojo pokojnino. Pošljite sporočilo SMS na številko 1919 z besedo SKUPAJ, prispevali boste 1 evro ali SKUPAJ5, prispevali boste 5 evrov za dodatne prehranske pakete ali družinam in posameznikom pomagali reševati druge stiske,« pravijo na RKS.

Danes pa je poleg ‘Svetovnega dneva hrane’ na vrsti tudi ‘Svetovni dan oživljanja’, zato bo po vsej Sloveniji do konca meseca potekalo več kot 60 brezplačnih dogodkov o temeljnih postopkih oživljanja in uporabi defibrilatorjev. Te naprave so ključne pri ohranjanju življenj zaradi srčnega zastoja, med oživljanjem z defibrilatorjem pa pride do povrnitve spontanega bitja srca pri kar 40 % oseb.

“V Sloveniji srčni zastoj doživi 1700 oseb na leto. To pomeni 3-5 oseb vsak dan. Nobena še tako napredna služba nujne medicinske pomoči ne more nadomestiti očividcev, ki ukrepajo v prvih 5 minutah. In zagotovo se da! V zadnjih 20 letih nam je uspelo tudi zaradi večjega odziva očividcev izboljšati preživetje po srčnem zastoju za trikrat. Nedvomno bi ga lahko še vsaj za enkrat toliko, če bi vsi znali pomagati. In sploh ni težko, 12-letni otroci se tega naučijo in znajo!

Če nič drugega naj vas prepriča dejstvo, da se 60 % srčnih zastojev zgodi doma. Najverjetneje boste oživljali svojca, morda enega izmed staršev. Boste zmogli?” je ob včerajšnji novinarski konferenci dejal Matej Jenko iz Slovenskega reanimacijskega sveta. Da je strah pred oživljanjem povsem odveč, pa so v živo prikazali otroci in mladostniki s posebnimi potrebami, ki v družbi ambasadorja Svetovnega dneva oživljanja Jureta Koširja predstavili 3 enostavne korake, s katerimi vsi lahko pomagamo pri oživljanju.

Jutri (v četrtek, 17. oktobra) bo sledil še ‘Mednarodni dan boja proti revščini’, kjer je letos delovni naslov ‘Skupno delovanje za opolnomočenje otrok, njihovih družin in skupnosti za premagovanje revščine’.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.