Naslovnica Gospodarstvo Razpis Evropske vesoljske agencije izključno za Slovenijo

Razpis Evropske vesoljske agencije izključno za Slovenijo

Avtor: Spletno Uredništvo
 Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je pravkar posredovalo informacijo o posebnem razpisu Evropske vesoljske agencije, ki je namenjen slovenskim deležnikom. Konkretno gre za zbiranje okvirnih predlogov projektov izbranih tipov aktivnosti z namenom krepitve vesoljskega sektorja v Sloveniji.
Razpis Evropske vesoljske agencije izključno za Slovenijo

Izstrelitev rakete Evropske vesoljske agencije ESA( foto: esa.int)

Evropska vesoljska agencija (European Space Agency – ESA) je pravkar objavila nov razpis, ki je namenjen izključno slovenskim deležnikom. Gre za zbiranje okvirnih predlogov novih projektov določenih vrst aktivnosti, skupni cilje je okrepitev vesoljskega sektorja v Sloveniji. Ta RPA razpis je posvečen le podjetjem in akademskim ter raziskovalnim organizacijam s sedežem v Sloveniji.

Predvidene vrste aktivnosti, ki sodijo v ta razpis, se delijo na kar osem različnih večjih področij: raziskovalne in pripravljalne aktivnosti, razvoj tehnologij za izstrelitev v vesolje ter zemeljskih tehnologij, priložnosti za izstrelitev v vesolje, znanstvene aktivnosti s področja vesolja, vesoljske aplikacije, izobraževalne aktivnosti ter tečaji usposabljanja, ki so povezani z vesoljem. Razpis bo odprt do 21. junija 2024 in sicer do 13. ure.

Z Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ) so dodali še nekaj informacij in sicer je skupna vrednost tega razpisa 1,5 milijona evrov. Razpisno obvestilo je objavljeno na portalu Evropskea vesoljske agencije, poimenovanem ‘ESA STAR’, za dostop pa bo potrebna registracija v sistem EsaStar (razen za osmo področje oz. ‘TiP H’, ki je objavljen na Platformi ESA za inovacije v odprtem prostoru (The Open Space Innovation Platform – OSIP).

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.