Naslovnica Svet & EU Skupne protipožarne sile EU se že pripravljajo na poletje

Skupne protipožarne sile EU se že pripravljajo na poletje

Avtor: Spletno Uredništvo
Kljub trenutno še zelo muhastemu vremenu se pred pričetkom pravega poleta pristojne strukture EU pospešeno pripravljajo na sezono požarov. Tako bodo vnaprej namestili gasilce na področja z največjim tveganjem, ki se nahajajo predvsem v sredozemskih državah EU, oblikovali pa bodo tudi področne flote letal za gašenje požarov iz zraka.
Skupne protipožarne sile EU se že pripravljajo na poletje

Brez ustrezne opreme in usposobljenih gasilcev je uspešen boj z večjimi požari nemogoč (foto: FB Air Tractor Europe)

Na Evropski komisiji se dobro zavedajo, da preprečevanje požarov v naravi, pripravljenost gasilskih sil in učinkoviti odzivni ukrepi delujejo z roko v roki, da bi rešili življenja, objekte, ostalo lastnino in obenem tudi zaščitili okolje. Ker pa je vpliv podnebnih sprememb vsako leto močnejši, se temu primerno povečuje tudi nevarnost gozdnih požarov. Zato je iz leta v leto dobra pripravljenost bolj pomembna.

V pričakovanju prihajajoče sezone gozdnih požarov Evropska unija že sprejema potrebne proti-ukrepe in sicer predvsem na dveh področjih. Prvo je področje človeške sile, oziroma števila gasilcev. Tako bo letos 556 gasilcev iz 12 držav strateško napotenih na najbolj požarno tvegana področja Evrope – v Francijo, Grčijo, Portugalsko in Španijo, da bi tam pomagali lokalnim gasilcem.

»Ta proaktiven ukrep krepi zavezanost Evrope boju proti gozdnim požarom in za blažitev njihovih uničujočih posledic za življenje, domove in okolje ter dokazuje moč solidarnosti EU v teh krizah,« so pojasnili z Evropske komisije. Drugo področje pa je področje zmogljivosti tehnične opreme, kjer je EU je v okviru ‘rescEU’ za to poletje zbrala posebno floto letal za gašenje požarov po vseh Evropi.

To letalsko-gasilsko enoto sestavlja 28 letal in 4 helikopterji, te sile pa so oz. bodo nameščene v 10 državah članicah EU. S Komisije EU so še spomnili, da so namenili kar 600 milijonov evrov evropskih sredstev za naslednje javno naročilo 12 novih letal za gašenje požarov. Ta letala bodo porazdeljena med 6 držav članic EU, poleg tega so napovedali, da bo EU v bližnji prihodnosti financirala tudi nakup več helikopterjev.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.