Naslovnica Gospodarstvo Razpis Evropske vesoljske agencije in dodatnih 35 milijonov z MGTŠ

Razpis Evropske vesoljske agencije in dodatnih 35 milijonov z MGTŠ

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovensko gospodarstvo je bilo v zadnjih dneh seznanjeno z dvema novicama s področja razpisov sredstev – prva novica govori o razpisu Evropske vesoljske agencija (ESA),  druga pa se neposredno tiče Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ).
Razpis Evropske vesoljske agencije in dodatnih 35 milijonov z MGTŠ

ESA je danes sporočila tudi, da bo naslednja izstrelitev rakete Ariane 5 predvidoma 4. julija (foto: FB ESA)

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ) ter Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije (MVŠZI) sta oznanila, da je Evropska vesoljska agencija (ESA) objavila četrti razpis za podjetja in institucije s področja vesoljskega sektorja. Ta RPA razpis je namenjen samo podjetjem, akademskim in raziskovalnim organizacijam s sedežem v Sloveniji (lahko se povežejo s partnerji iz držav članic ESA, a tuj delež ne sme presegati 20 % vrednosti projekta).

»Okvirni predlogi projektov se zbirajo za različna podpodročja: Tip A – Raziskovalne in pripravljalne aktivnosti, Tip B: Razvoj tehnologij za izstrelitev v vesolje ter zemeljskih tehnologij, Tip C: Priložnosti za izstrelitev v vesolje, Tip D: Znanstvene aktivnosti s področja vesolja, Tip F: Vesoljske aplikacije in Tip G: Izobraževalne aktivnosti,« so med drugim objavili v skupnem sporočilu za javnost  MGTŠ in MVŠZI.

Z MGTŠ pa prihaja še novica, da se je pravkar povečal skupni znesek razvojnih sredstev, ki bodo s strani ministrstva razpisana do konca leta 2023. Namesto prvotnih 304,9 milijona evrov bo na voljo kar 339,2 milijona evrov. Teh dodatnih 35 milijonov evrov bo namenjenih za podporo zagonskim in hitro rastočim podjetjem, za inovativna podjetja ter za povečani obseg interventnih posojil za omilitev posledic energetske krize.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.