Naslovnica Kronika Razbili so mrežo 76.000 kitajskih lažnih spletnih trgovin

Razbili so mrežo 76.000 kitajskih lažnih spletnih trgovin

Avtor: Spletno Uredništvo
Angeli varuhi slovenskega spleta, ki so zbrani pri projektu Varni na internetu, so posredovali novico o odkritju mreže kar 76.000 lažnih spletnih trgovin. Ni težko uganiti, da je bila mreža locirana na Kitajskem, kupce pa je zavajala z izjemno nizkimi cenami luksuznih blagovnih znamk.
Razbili so mrežo 76.000 kitajskih lažnih spletnih trgovin

Nekatere od lažnih trgovin, ki so posebej ustvarjene, da bi prevarale slovenske kupce (foto: Varni na internetu)

 S projekta Varni na internetu, za katerim stoji so Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT, so pojasnili, da je skupina raziskovalnih novinarjev iz znanih časopisov Guardian, Die Zeit in Le Monde pravkar razkrila mrežo kar 76.000 lažnih spletnih trgovin. Te trgovine so kupce so zavajale z izjemno nizkimi cenami artiklov luksuznih blagovnih znamk, kot so Dior, Nike, Lacoste, Hugo Boss, Versace, Prada, ipd.

»V zadnjih treh letih naj bi kar 800.000 Evropejcev in Američanov naklikalo košarice v lažnih trgovinah in vneslo številne (dragocene) podatke – elektronske naslove, podatke o številkah kreditnih kartic, vključno s CVV kodami, fizične naslove za dostavo. Po ocenah povzročena škoda znaša kar 50 milijonov evrov, pri čemer so v veliko primerih banke zavrnile transakcijo ali pa le-ta sploh ni bila omogočena,« so pojasnili s centra SI-CERT.

Raziskovalni novinarji angleške, nemške in francoske medijske hiše so po analizah ugotovili, da je bila vsem razkritim lažnim trgovinam skupna programska platforma, ki je upravljana iz province Fujian na JV Kitajske in je posebej namenjena ustvarjanju tisočih novih spletnih strani.  Sodelujoči pri projektu Varni na internetu so še spomnili, da na lažne spletne trgovine z izvorom na Kitajskem nasedajo tudi številni slovenski kupci.

Pri nas se poskusi spletnih prevar največkrat tičejo superg (prevladujeta izključno dve blagovni znamki), čevlji in druga športna obutev. Poleg tega so najbolj pogoste lažne trgovine z oblačili, opremo za hišne ljubljenčke, preproge, avtomobili in celo z delovnimi stroji.

Skoraj vse lažne trgovine, ki so jih v zadnjih 2 letih odkrili na SI-CERT, so imele v imenu spletne strani besede Slovenija, Slovenia ali Ljubljana. Poleg tega so bile skoraj vse domene lažnih trgovin, registrirane na Kitajskem, bile so stare le nekaj mesecev in so imele zakrite podatke o imetnikih oz. lastnikih.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.