Naslovnica Kronika Psihološke terapije bo potrebovalo 42 in ne le 12 otrok

Psihološke terapije bo potrebovalo 42 in ne le 12 otrok

Avtor: Spletno Uredništvo
V odmevni vseslovenski akciji sta Inštitut za zaščito otrok Lunina vila in Merkur zavarovalnica zbirali sredstva za brezplačno psihoterapevtsko pomoč otrokom, ki so preživeli spolno zlorabo. Poleg tega so med akcijo o tej problematiki informirali javnost in rezultat tega osveščanja je bil tudi ta, da je število prijav zlorab otrok drastično naraslo.
Psihološke terapije bo potrebovalo 42 in ne le 12 otrok

Propagandni plakat akcije ozaveščanja in preprečevanja zlorab nad otroci (foto: Lunina vila/IPPR)

Pravkar se je zaključila ozaveščevalna akcija ‘Če prijaviš, lahko ustaviš! Ker ljubezen zmore drugače’, s katero so z Inštituta za zaščito otrok Lunina vila želeli zbrati sredstva za premagovanje stisk otrok, ki so doživeli spolno zlorabo, in hkrati o tej problematiki opozoriti slovensko javnost. Že samo v Evropi naj bi v otroštvu spolni napad doživelo od 10 do 20 % otrok, po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) pa je drugje po svetu še huje.

»Akcija, ki jo je omogočila Merkur zavarovalnica, zasnovala agencija Bold.group in podprli ambasadorji Nina Pušlar, Tara Zupančič in Denis Porčič – Chorchyp, je povezala srčne posameznike in podjetja iz vse Slovenije, ki so stopili skupaj, da bi pomagali otrokom, ki so preživeli zlorabo,« so pojasnili Inštituta za zaščito otrok Lunina vila. Sicer se je akcija zaključila z 28.962 zbranimi evri.

S temi sredstvi bodo lahko omogočili celoletne psihološke terapije za najmanj 12 otrok oziroma najstnikov. Da bi se tovrstno nasilje preprečilo, pa je zelo pomembno tudi ozaveščanje širše javnosti. Tudi glede tega je bila akcija uspešna, saj so med trajanjem kampanje na telefonsko številko Lunine vile dobili kar več kot dvakrat več klicev, kot pa v istem obdobju pred začetkom kampanje.

Z Lunine vile pa so glede tega razkrili tudi, da je bilo pred pričetkom akcije v čakalni vrsti za psihološke terapije 18 otrok, po vseh novih prijavah pa jih je danes že 42. K temu so dodali še podobno grozljiv podatek, da Policija v Sloveniji letno obravnava okoli 80.000 različnih kaznivih dejanj nad otroki, od tega kar več tisoč primerov nasilja v družinskem okolju. Zato je izjemno pomembno, da se vsak resen sum zlorabe otrok prijavi takoj.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.