Naslovnica Kronika Prvi zimski dan in skrbi glede varnosti na slovenskih cestah

Prvi zimski dan in skrbi glede varnosti na slovenskih cestah

Avtor: Spletno Uredništvo
Včeraj je vso Slovenijo prizadelo slabo vreme, po mnogih predelih države pa je dež prešel v sneg. Zima je tako prvič res pokazala zobe, kar je vplivalo tudi na varnost v prometu.
Prvi zimski dan in skrbi glede varnosti na slovenskih cestah

Policisti vsako leto pravočasno opozarjajo na prihod zime (foto: policija.si)

Včeraj je Slovenijo prizadelo slabo vreme, po posameznih predelih države, predvsem v višjih legah Gorenjske, severne Primorske, Notranjske, Koroške in Štajerske pa je kar lepo snežilo. Medtem je v Slovenski Istri poplavljalo morje, v Vipavski dolini pa je promet ovirala burja. Temperature so se nato ponoči marsikje spustile pod ničlo, zato so cestišča postala še precej bolj nevarna, kot so običajno. Zima je tako včeraj prvič zares pokazala zobe, kar pa je bilo pričakovano.

Tudi Policija je že prejšnji teden spomnila, da se vsako leto 15. novembra pričenja obdobje, ko morajo biti vsa motorna in priklopna vozila, ne glede na razmere na cestiščih, opremljena z zimsko opremo. Ob tem so predstavniki Policije skupaj s predstavniki Družbe za avtoceste v RS (DARS) in Direkcije RS za infrastrukturo (DRSI) na novinarski konferenci predstavili svoje aktivnosti, namenjene zagotavljanju prometne varnosti v zimskem času.

Policija je istega dalje pričela preverjati opremljenost vozil s predpisano zimsko opremo. Po večjem delu države (izjema je Slovenska Istra) to pomeni zimske gume ali verige, za vsa vozila s težo nad 3,5 tonami pa je kot del zimske opreme obvezna tudi lopata. Poleg tega je potrebno v zimskem času z vozil čistiti sneg, imeti ustrezno očiščena stekla in ogledala, delujoče brisalce in primerno zimsko tekočino za čiščenje šip.

Zimskim razmeram na cestah se je potrebno prilagoditi tudi z bolj previdno vožnjo. »V primeru, da vozilo ni opremljeno s predpisano zimsko opremo, zakon predpisuje globo v višini 40 evrov. Če pride do situacije, ko je zaradi vozila, ki ni ustrezno opremljeno z zimsko opremo, promet oviran ali onemogočen, pa se voznik kaznuje z globo 500 evrov in 5 kazenskimi točkami,« pa so še spomnili s Policije.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.