Naslovnica Gospodarstvo Prvi ukrepi pomoči za kmetijski in prehranski sektor

Prvi ukrepi pomoči za kmetijski in prehranski sektor

Avtor: Spletno Uredništvo
V Sloveniji še vedno odmevajo zadnje odločitve vlade za področja kmetijstva in prehrane. Do jesenske setve naj bi tako razdelili 22,4 milijona evrov pomoči, prav tako naj bi odkupili celoten letošnji pridelek pšenice, sprejeli pa so še nekaj dodatnih ukrepov pomoči. Zadnji podatki SURS-a o podražitvah so namreč že zaskrbljujoči…
Prvi ukrepi pomoči za kmetijski in prehranski sektor

Pomoči bodo deležni predvsem kmetovalci, mlekarji in ribiči (foto: pxhere.com)

Zaradi vojne v Ukrajini so že spomladi pričele opazno naraščati cene goriv, elektrike, in reprodukcijskih materialov. Vlada RS je zato na hitro sprejela nekaj ukrepov, da bi zaustavila naraščanje cen ter hkrati pomagala kmetom, ribičem in ostalim iz prehranskega sektorja. Vlada ter Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) pričakujeta, da zaradi teh ukrepov proizvajalci in pridelovalci ne bodo višali maloprodajnih cen.

Prvi ukrep je namenjen podpori tistim, ki se ubadajo s proizvodnjo mleka in mlečnih proizvodov. Do finančne pomoči je upravičenih približno 4.000 slovenskih kmetij, podpora bo znašala 60 eurov na vsako kravo molznico, na voljo pa bo 5.239.170 evrov. Drugi ukrep predstavlja finančno nadomestilo kmetom zaradi visokih cen energentov – pomoč bo dodeljena za 2 meseca v višini 0,2 evra/liter goriva. Na voljo je 2.160.444 evrov.

Tretji ukrep pomoči je precej podoben drugemu, le da gre za finančno nadomestilo zaradi visokih cen energentov na področju ribištva. Četrti ukrep predvideva sofinanciranje kmetijskega repro materiala, predvidena višina sredstev pa znaša najmanj 15 milijonov evrov. Peti ukrep je začasna podpora v okviru Evropskega kmetijskega sklada in šesti, zadnji ukrep izvedba javnega naročila glede primerjave cen košarice izbranih živil.

 »Na vladi je bila sprejeta tudi odločitev, da bo ves letošnji pridelek pšenice odkupljen preko Zavoda za blagovne rezerve, ker želimo pridelek v celoti zadržati v državi. Kmetje bodo tako imeli zanesljivega kupca ter stabilno ceno, Slovenija pa bo v jesen vstopila z večjimi blagovnimi rezervami. V prihodnjem tednu bodo potekali nadaljnji pogovori o letošnjem odkupu pšenice,« so pojasnili z MKGP in dodali zaskrbljujoče statistične podatke Statističnega urada RS (SURS).

Ti podatki govorijo o podražitvah gnojil, sredstev za varstvo rastlin in celo semen. Prav tako so poudarjene težave z nabavo reprodukcijskih materialov, kot so steklenice, zamaški, etikete in kartoni. Tudi cene zemeljskega plina in premoga naj bi se še višale. »Po uradnih podatkih SURS so cene hrane od decembra 2021 do maja 2022 narasle za 9 odstotkov, od maja 2021 do maja 2022 pa za 11,1 odstotka.

Največji dvig cen za posamezna živila, pri primerjavi cen med majem 2021 in maj 2022, je bil zaznan pri jedilnih oljih za 50 odstotkov, sledi moka za 23%, kruh za 21%, perutninsko meso in goveje meso za 15%, mleko za 15% in maslo za 13,9%,« pa so na MKGP povzeli podatke SURS-a.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.