Naslovnica Slovenija Energijske pijače so nevarne za otroke in mladostnike

Energijske pijače so nevarne za otroke in mladostnike

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za zdravje je izdalo posebno opozorilo, da energijske pijače niso za otroke in niti za mladostnike. Povezane so namreč z vrsto zdravstvenih težav in tveganih vedenj pri otrocih in mladostnikih. Mogoče pa bi morali celo prepovedati prodajo teh napitkov mladoletnim osebam – podobno kot na primer tobačne izdelke.
Energijske pijače so nevarne za otroke in mladostnike

Grafični prikaz zdravstvenih tveganj, ki jih za mladoletne predstavljajo energijske pijače (foto: MZ)

Ministrstvo za zdravje (MZ) je po konzultacijah z zdravstveno, prehransko in športno sfero ter nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo z zdravjem mladih, zazvonilo alarmni zvonec glede energijskih pijač. Ti napitki po skupnem strokovnem mnenju nikakor niso primerna pijača za otroke in mladostnike, vendar jih največ pa jih popijejo prav mladi. Po nekaterih ocenah naj bi slovenski mladostnik v povprečju popil 2,5 litra energijskih pijač mesečno.

»Zaskrbljujoče je, da imajo nekateri otroci do njih dostop tudi v domačem hladilniku in da jih pijejo z vednostjo staršev. Raziskava Zveze potrošnikov Slovenije (2021) med ljubljanskimi osnovnošolci je pokazala, da jim energijske pijače ponudijo celo starši sami, misleč, da gre za eno izmed brezalkoholnih pijač,« so med drugim zapisali v sporočilu za javnost Ministrstva za zdravje.

Vsakomur bi moralo biti tudi brez opozoril MZ jasno, da energijske pijače niso navadne brezalkoholne pijače, ampak gre za poživila z veliko sladkorja. Vsebujejo namreč predvsem kofein in ostale snovi za poživitev, pa tudi večje deleže sladkorja oziroma sladil, ter razna barvila in arome. Zaradi njihove manjše teže se pri otrocih in mladostnikih učinki energetskih pijač pojavijo hitreje in bolj intenzivno kot pri odraslih. Tudi negativni učinki.

Ker za določitev varnega vnosa kofeina pri otrocih in mladostnikih ni na voljo dovolj podatkov, ministrstvo uporabo energijskih pijač popolnoma odsvetuje. Morda pa bi prodajo teh napitkov mladoletnim osebam morali enostavno prepovedati – podobno kot na primer tobačne izdelke. Pomembno je tudi vedeti, da energijske pijače niso enake športnim napitkom, ki so namenjeni nadomeščanju izgubljenih snovi med raznimi fizičnimi aktivnostmi.

Glede sladkorja pa je tako, da z eno popito pločevinko energijske pijače (500 ml) v telo vnesemo do 55 g sladkorja, kar je enako 11 vrečkam sladkorja (5g). Ali bi vašemu otroku dali jesti 11 vrečk sladkorja vsak dan? Najbrž ne.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.