Naslovnica Gospodarstvo Prvi grešnik je plačal 219.000 evrov dodatnega davka

Prvi grešnik je plačal 219.000 evrov dodatnega davka

Avtor: Spletno Uredništvo

Na Finančni upravi RS (FURS) pravkar izvajajo nadzore zavezancev, ki svoje luksuzne avtomobile registrirajo v tujini, dejansko pa jih uporabljajo pa v Sloveniji in se na ta način želijo izogniti plačilu davka. Prvemu odkritemu grešniku, ki je dve svoji vozili registriral v tujini in jih uporabljal doma, so naložili za 219.000 tisoč evrov dodatnega davka. Zavezanec jih tudi že plačal.

  Prvi grešnik je plačal 219.000 evrov dodatnega davka

Nekateri mislijo, da so pametnejši od FURS-a, a se bodo najbrž  kmalu premislili, ta šola pa jih bo tudi drago stala (foto: flickr.com)

 

S Finančne uprave Republike Slovenije (FURS) so oznanili, da so preverili uporabo vozil s tujimi registracijami, ki se uporabljajo v Sloveniji, a so uporabniki vozil slovenski rezidenti. Ugotovili so namreč, da ena izmed oblik kršenja davčnih predpisov poteka tako, da slovenski rezidenti (fizične osebe) namensko ustanovijo gospodarsko družbo v drugi državi članici EU, potem pa preko te družbe izvedejo nakup oziroma registracijo luksuznih vozil in na ta način izogiba plačilu dajatev v Sloveniji. Vse podatke in ostale podrobnosti bodo javnosti posredovali šele po zaključku akcije, tokrat so omenili le prvega ‘grešnika’. 

Do sedaj so namreč zaključili samo en postopek inšpekcijskega nadzora, a so zavezancu, ki je dve svoji vozili registriral v tujini, naložili plačilo v višini 219.000 evrov dodatnega davka. Znesek je zavezanec tudi že plačal. »Ker je dokazovanje v teh primerih praviloma povezano z mednarodno izmenjavo informacij, kar vpliva na podaljšanje časa nadzora, je bil v tem času dokončan en postopek nadzora, kjer je bilo ugotovljeno, da je zavezanec za davek (slovenska pravna oseba) pri dobavitelju/prodajalcu v Sloveniji nabavil dve osebni vozili visokega cenovnega razreda in pri tem navedel naziv in naslov svoje poslovne enote v EU ter tujo identifikacijsko številko za DDV.

Na ta način je dobavitelj vozila uveljavil oprostitev plačila DDV in tudi oprostitev plačila DMV v Sloveniji. Ugotovljeno je bilo, da sta obe vozili sicer registrirani v drugi državi članici, vendar se dejansko nahajata in uporabljata v Sloveniji. V postopku nadzora je bil dodatno obračunan davek na dodano vrednost v znesku 94 tisoč EUR in davek na motorna vozila v znesku 125 tisoč EUR. Skupaj torej 219 tisoč EUR davka,« so pojasnili s FURS-a. Dodali so še pomembno informacijo, da se pri ostalih odprtih zadevah postopki nadaljujejo, poleg tega pa napovedujejo, da bodo sprožili še celo vrsto novih preiskav

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.