Naslovnica Šport Prva tekma sezone in prva zanesljiva zmaga Janje Garnbret

Prva tekma sezone in prva zanesljiva zmaga Janje Garnbret

Avtor: Spletno Uredništvo
Svetovna in olimpijska prvakinja Janja Garnbret je novo sezono svetovnega pokala začela na svoji običajni ravni – z gladko zmago. Janja je na uvodni tekmi IFSC svetovnega pokal v balvanih v kitajskem kraju Keqiao edina preplezala vse balvane in tako potrdila, da je tudi v olimpijskem letu v odlični formi.
Prva tekma sezone in prva zanesljiva zmaga Janje Garnbret

Srebrna Italijanka, zlata Slovenka in bronasta Kitajka – vse tri izjemno zadovoljne (foto: ifsc-climbing.org)

Približno 1000 ljubiteljev športnega plezanja je v nabito polnem plezalnem centru Shaoxing Keqiao Yangshan v mestu Keqiau na Kitajskem v finalu ženskega dela prve tekme svetovnega pokala 2024 videlo novo izjemno predstavo najboljše plezalke na svetu Janje Garnbret. Slovenka je tudi v finalu tekmovanja brez napak edina dosegla vrh, kar ji je že pred tem uspelo tako v kvalifikacijah, kot tudi v polfinalu.

»Seveda se po zmagi vedno počutiš srečnega, vendar sem tudi navdušena, da sem se po petih letih vrnila na Kitajsko. Nazadnje sem tukaj tekmovala leta 2019 v Wujiangu. To je prva tekma v sezoni in vedno si malo živčen, ker, čeprav sem čez zimo pridno trenirala, pravzaprav ne vem, kaj so počele tekmice. Vedela sem, da sem močna in dobro sem se počutila, a na tekmovanju nikoli ne veš,« je po uvodni letošnji zmagi povedala Janja Garbret.

Druga je bila Italijanka Camila Moroni, ki je prvič stala na stopničkah svetovnega pokala, tretja pa je bila domačinka Luo Zhilu, kar je razumljivo razveselilo kitajsko občinstvo. Od Slovenk je tokrat nastopila le še Mia Krampl, ki pa se ni prebila skozi polfinale. Ker je včeraj dež prekinil kvalifikacije v moški konkurenci, bodo jutri Anže Peharc, Luka Potočar, Zan Lovenjak Sudar in Martin Bergant nastopili neposredno v polfinalu.

Svetovni pokal se bo z drugo preizkušnjo nadaljeval že ta konec tedna. V kitajskem Wujiangu se bodo plezalke in plezalci pomerili še v težavnostnem in v hitrostnem plezanju. Kot so s pomnili s Plezalne zveze Slovenije, bo v težavnosti nastopila peterica Garnbret, Krampl, Potočar, Bergant in Sudar. Kvalifikacije bodo v petek že ob 3. zjutraj po našem času, polfinale v soboto ob 9. uri, ženski finale bo v nedeljo ob 13. uri, moški finale pa takoj potem.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.