Naslovnica Gospodarstvo Proračunski finančni trendi se izboljšujejo

Proračunski finančni trendi se izboljšujejo

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Ministrstva za finance so kot vsak mesec pravkar objavili sveže podatke o dogajanju na področju državnega proračuna. Tokrat so številke še malce bolj zanimive, saj so to podatki za prvih devet mesecev, oziroma za prve tri kvartale leta 2022.
Proračunski finančni trendi se izboljšujejo

Proračunski finančni trendi se izboljšujejo, čeprav so posledice pandemije še vedno prisotne (foto: MF/gov.si)

Z Ministrstva za finance (MF) so sporočili, da je proračun Republike Slovenije po uvodnih nerevidiranih podatkih v prvih devetih mesecih zabeležil skoraj 9,3 milijarde evrov prihodkov. To je za približno 1,3 milijarde evrov (oziroma za 16,2 %) več, kot so znašali prihodki v primerljivem obdobju lanskega leta. Odhodki pa se so se znižali in sicer za skoraj 837 milijonov evrov (oziroma za 8 %).

Odhodki so tako znašali približno 9,6 milijarde evrov, proračunski primanjkljaj pa je v prvih treh kvartalih (oz. prvih devetih mesecih) leta 2022 znašal 324 milijonov evrov. Podatke o prihodkih so na MF razdelili glede na vrsto. Tako so na primer davčni prihodki v prvih 9 mesecih leta 2022 znašali dobrih 7,8 milijarde evrov in bili za 17,7 % ali skoraj 1,2 milijarde evrov višji kot v enakem obdobju lanskega leta.

Prihodki od dohodnine so v prvih devetih mesecih dosegli dobro milijardo evrov in bili od primerljivega obdobja v letu 2021 višji za 2,5 %, prilivi iz davka na dodano vrednost pa so v dosegli 3,5 milijarde evrov in bili od lanskih prilivov višji za 581 milijonov oziroma kar 19,6 %. » Prejeli smo okoli 677 milijonov evrov evropskih sredstev in so za 107,1 milijona evrov višji kot v enakem obdobju lani.

Prilivi iz davka od dohodkov pravni oseb so dosegli dobre 1,2 milijarde evrov in so za 44,5 % višji glede na enako obdobje lani, kar je odsev boljšega poslovanja podjetij v letu 2021 in posledično višjih akontacij,« so med drugim še sporočili u MF. Dodali so še, da je državni proračun za investicije v prvih devetih mesecih leta namenil 785,1 milijona evrov (oz. za 24,8 % več kot v enakem obdobju lanskega leta).

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.