Naslovnica Svet & EU Parlament EU o nujnih ukrepih za zmanjšanje previsokih cen energije

Parlament EU o nujnih ukrepih za zmanjšanje previsokih cen energije

Avtor: Spletno Uredništvo
Zima in mraz že trkata na vrata, cene energentov pa še naprej rastejo. Zato je Evropski parlament danes sprejel resolucijo, v kateri so se poslanci zavzeli za nujne ukrepe glede zmanjšanje pritiska previsokih cen energije na evropska gospodinjstva in podjetja.

Parlament EU o nujnih ukrepih za zmanjšanje previsokih cen energije

Illycaffe je eno od najbolj znanih italijanskih podjetij, ki uvaža kavo. Tudi v Sloveniji so okusne kavne mešanice te družbe iz Trsta zelo cenjene. Vendar pa se je družba Illycaffe pravkar znašla v zelo resnih finančnih težavah. Njena pražarna namreč deluje na elektriko, cena električne energije pa je tudi v sosednji Italiji tako močno narasla, da se mnogi bojijo črnega scenarija – zaprtja podjetja zaradi previsokih stroškov poslovanja.

Primer Illycaffeja je le en od mnogih tovrstnih primerov po EU, kjer pa se gospodarskim družbam v težavah vse bolj pridružujejo tudi družine oz. gospodinjstva. Zato se je včeraj odzval tudi Evropski parlament, ki je v resoluciji opozoril, da je celotno dogajanje ob ruski agresiji proti Ukrajini zagnalo spiralo naraščanja cen energije in posledično tudi cen vseh življenjskih stroškov v EU.

Parlamentarci opozarjajo, da države članice potrošnikom, ki ne zmorejo plačati računov za energente, ne bi smele prekiniti dobave, in posebej poudarjajo, da je treba preprečiti deložacije ranljivih gospodinjstvih, ki ne zmorejo plačati računov in najemnin. Potrošniki morajo biti tudi bolje zaščiteni v primeru, da bodo dobavitelji pogodbe s fiksnimi cenami z njimi bodisi umaknili, bodisi prekinili, kot tudi pred pretiranimi predplačili za plin in elektriko.

“Poslanke in poslanci menijo, da izjemni časi zahtevajo izjemne nujne ukrepe, pri čemer naj države članice delujejo skupaj in bolj enotno kot kadar koli prej, in vztrajajo, da morajo biti vsi ukrepi, sprejeti na ravni EU, dolgoročno popolnoma združljivi s podnebnimi cilji Evropske unije. Potrebna je solidarnost med državami članicami brez primere, pa tudi skupen odziv namesto enostranskih akcij, ki vnašajo razdor,” še poudarjajo poslanke in poslanci.

Podjetja, ki so imela koristi od nepričakovanih dobičkov, morajo prispevati k ublažitvi negativnih posledic krize, piše v resoluciji. Poslanke in poslanci so tudi ponovili poziv k takojšnjemu in popolnemu embargu na uvoz ruske nafte, premoga, jedrskega goriva in plina ter k popolni opustitvi projektov Severni tok 1 in 2. To se je zgodilo le dan potem, ko je Italija prek Avstrije prejela lepo pošiljko ruskega plina družbe Gazprom.

Poslanci so opozorili še na vrsto različnih situacij. Tako bo potrebno preprečiti izogibanje plačilu davkov s strani nekaterih podjetij, Komisija EU bo morala ugotoviti ustrezno stopnjo dobička in sprejeti nadaljnje ukrepe za uvedbo davka na nepričakovane dobičke za podjetja, ki so imela pretirane koristi od energetske krize, nazadnje pa bo potrebno nadgraditi orodja EU za skupno nabavo plina, da bi seveda znižali previsoke cene plina.

Poleg tega pa so evro-parlamentarci pozivali Komisijo EU, naj podrobno preuči dejavnosti finančnih akterjev, ki so prispevali k nestanovitnosti cen ogljika, in naj ukrepa v smeri odprave škodljivih vplivov špekulativnega kapitala na trg pravic emisijskih kuponov EU (ETS).

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.