Naslovnica Gospodarstvo Program odprave posledic avgustovske škode v kmetijstvu

Program odprave posledic avgustovske škode v kmetijstvu

Avtor: Spletno Uredništvo
Dokončno je bil sprejet ‘Program odprave posledic škode v gospodarstvu’, kjer je govora o škodi v primarni kmetijski proizvodnji, ki je nastala zaradi katastrofalnih poplav in zemeljskih plazov 4. avgusta lanskega leta. Končna ocena škode v primarni kmetijski proizvodnja znaša prek 4,1 milijona evrov.
Program odprave posledic avgustovske škode v kmetijstvu

Ob lanski avgustovski vremenski ujmi so bili prizadeti kmetijski objekti, stroji, živali… (foto: MKGP)

Lanska avgustovska vremenska katastrofa je na vseh prizadetih območjih Slovenije zajela tudi številna kmetijska gospodarstva. Škodo v primarni kmetijski proizvodnji so kmetovalci prijavili že v mesecu septembru. Po analizah je bilo ugotovljeno, da škoda na živalih (na pitovnih in plemenskih živalih ter čebeljih družinah) znaša 46.398,53 evrov, škoda zaradi zemeljskih plazov znaša 161.183,36 evrov in škoda zaradi poplav kar 3,9 milijona evrov.

Skupno tako škoda v primarni kmetijski proizvodnji znaša presega 4,1 milijona evrov. »Za odpravo posledic materialne škode na sredstvih, ki je zajeta v ‘Programu odprave posledic škode v gospodarstvu’, je v letošnjem letu zagotovljenih do 4 milijone evrov. Od tega je za državno pomoč za škodo zaradi poplav namenjenih do 3,8 milijona evrov, za škodo zaradi plazov do 160.000 evrov, stroškom obdelave vlog pa je namenjenih 635 evrov.

V skladu z zakonodajo se upravičencu iz tega programa lahko dodeli državna pomoč največ v višini 45 % oz. največ v višini 60 % pri škodi na strojih in opremi ter za škodo, nastalo zaradi uničenja zalog, ki so bili zavarovani proti naravni nesreči, kakršno je utrpel upravičenec,« so sporočili z Agencije Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja (ARSKTRP) ter z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP).

Pojasnili so še, da vse aktivnosti glede odprave škode s tega področja narekuje poseben program, ki je bil izdelan na podlagi ‘Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023’, ‘Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč’ in tudi na podlagi ‘Končne ocene neposredne škode na stvareh zaradi posledic močnega neurja z več dnevnim obilnim deževjem s poplavami in plazovi 4. avgusta lani’.

 

.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.