Naslovnica Gospodarstvo Pristaniški dan in prva RO-RO ladja na LNG plin

Pristaniški dan in prva RO-RO ladja na LNG plin

Avtor: Spletno Uredništvo
Iz Luke Koper d.o.o. sta v zadnjih dneh prišli novici o prvem obisku ladje za pretovor vozil, ki jo poganja utekočinjen zemeljski plin, in o bližnjem Pristaniškem dnevu.
Pristaniški dan in prva RO-RO ladja na LNG plin

Japonski ladjar MOL se je odločil za ekološki pogon (foto: Kleva films/FB Luka Koper)

Že pred dnevi se je v Luki Koper privezala povsem nova ladja za pretovor vozil ‘Cerulean Ace’, ki jo poganja utekočinjen zemeljski plin. Plovilo je last japonskega ladjarja Mitsui O.S.K. Lines oz. MOL in za ladjo je to celo njeno prvo potovanje. Sicer je ladjar MOL je znan kot en izmed globalno najpomembnejših ladjarjev v segmentu transporta vozil, v koprskem tovornem pristanišču pa z njim sodelujejo že več kot deset let.

»Prihod nove, okolju prijaznejše ladje, je za nas pomemben tudi v luči postopnega zmanjševanja emisij CO2 in bolj odgovornega odnosa do okolja. Uporaba LNG-ja zmanjšuje izpuste emisij CO2 za 25-30 %, ob tem pa se pričakuje doseči tudi do 98 % manj izpustov žveplovega oksida (SOx) in približno 85 % nižje izpuste dušikovih oksidov (NOx) tako v času plovbe, kot tudi v obliki lokalnih izpustov v času, ko je ladja privezana v pristanišču.

Ladja Cerulean Ace je že druga ladja na utekočinjen zemeljski plin, ki smo jo kadarkoli prvezali v Luki Koper, in sicer smo aprila na kontejnerskem terminalu sprejeli ladjo CMA CGM SCANDOLA, kapacitete 15.000 kontejnerskih enot oz. TEU,« so pojasnili z Luke Koper. MOL bo v svojo floto dodal kar 14 novih RO-RO ladijs pogonom na utekočinjen zemeljski plin, 200 metrov dolga ladja Cerulean Ace pa je prva izmed 11 ladji serije ‘blue’, ki se ponaša s kapaciteto prevoza za 7.000 vozil.

Poleg tega pa so tudi napovedali letošnji ‘Pristaniški dan’, ki bo na sporedu prav kmalu in sicer že prihodnjo soboto, 25. maja. Tokrat bo poleg vodenih ogledov na potniškem terminalu od uradne otvoritve ob 10. uri pa vse do 18. ure poskrbljeno za pester spremljevalni program, obiskovalci pa bodo lahko izvedeli več o pristanišču, delu ob in na morju ter o varovanju okolja.

En od vrhuncev bo zagotovo obisk članske reprezentance slovenskih smučarskih skakalcev. Za ‘Pristaniški dan’ bo vstop prost, za (brezplačne) vodene oglede z avtobusom, ladjo, kolesom ali turističnim vlakcem pa je zaradi logistike in urnika dogajanja obvezna predhodna prijava prek spleta.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.